Pálenici v Petrově na Hodonínsku poklesl počet zákazníků, kteří si nechávají vyrobit kořalku z letního ovoce, zhruba na čtvrtinu. „Je to zlé, začínám pálit až teď. Úrody je málo,“ posteskl si majitel pálenice Josef Svoboda.

Milan Kundera z Blížkovic na Znojemsku sezonu ještě ani nezahájil. „Loni to bylo špatné, letos ještě horší. K mizerné úrodě se přidaly technické potíže,“ posteskl si Kundera.

Pálenice Pálava v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku týdně zpracuje pětadvacet kotlů po dvou stech litrech. „Ovoce je letos méně, ale naše klientela se stále rozšiřuje,“ uvedl Jiří Vanke z pálenice. Podobně je na tom Roman Křížek z Mikulčic na Hodonínsku.

Zarážání hory. Ilustrační foto.
Do vinohradu nesmí ani noha. Zaráží hory

Na severu Znojemska v Tavíkovicích provozuje pálenici už třiadvacet let Jiří Krejčí. „Sezona je proti loňsku ještě poměrně dobrá. Meruňky někdo má, někdo o ně přišel. Právě teď je největší nápor,“ řekl Krejčí.

Připomněl, že málo bude letos hlavně tradičního podzimního ovoce – švestek, jablek a hrušek.

Ovocnáři očekávají letos kvůli pozdním mrazům na jaře o třetinu menší úrodu meruněk, až o sedmdesát procent méně broskví a téměř o polovinu méně jablek. Meruněk je nejméně za jedenáct let.

KATEŘINA HELEŠICOVÁ