„ČR zůstává i nadále nízkoinflační ekonomikou. Viditelný nárůst cen vidíme pouze u cigaret a alkoholu a především u oblečení a obuvi, kde se v důsledku závislosti na dovozech stále ještě projevuje vliv slabé koruny," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podobně by se měla vyvíjet inflace podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy i v dalších měsících. To ale neznamená, že Česká národní banka vypustí ze svých měnově-politických vyjádření možnost dalšího zásahu v podobě posunutí kurzového závazku na slabší úroveň koruny vůči euru," uvedl. Hrozba zesílení škodlivých deflačních tlaků totiž podle něj stále neodezněla. Březnová inflace ale zároveň podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského nezavdává důvod k tomu, aby ČNB přikročila k dalšímu uvolnění měnové politiky, v současnosti tedy k dalšímu oslabení koruny.

Ceny alkoholických nápojů a tabáku vzrostly meziročně o 8,4 procenta. Meziroční inflaci ovlivnily i ceny za bydlení, kde stouply ceny zemního plynu o 4,5 procenta, vodného o 3,4 procenta, stočného o 2,8 procenta, čistého nájemného o 0,9 procenta a tepla o 1,2 procenta. Elektřina byla meziročně levnější.

Dál zlevňovala doprava, potraviny a nealkoholické nápoje. Klesly i ceny za poštu a telekomunikace a kvůli zrušení regulačních poplatků od ledna 2015 i ceny v oddíle zdraví.

Ceny zboží se úhrnem snížily o 0,2 procenta, zatímco ceny služeb byly vyšší o 0,7 procenta, doplnil ČSÚ.

Levnější vepřové, dražší čokoláda

V meziměsíčním srovnání inflaci ovlivnily pohonné hmoty, které po čtyřech měsících výrazného zlevňování zdražily o 4,4 procenta. Proti únoru stouply i ceny tabákových výrobků, oděvů a obuvi. Z potravin zdražily ovoce, těstoviny, vejce a čokoláda, naproti tomu vepřové, mléko, cukr a jogurty zlevnily. Snížily se i ceny dovolených a zlevnil alkohol.

I když bude inflace letos hlavně kvůli cenám pohonných hmot na velmi nízké úrovni, vyhne se podle hlavního analytika ING Jakuba Seidlera záporným hodnotám. Dočasnou deflaci přitom na počátku roku analytici očekávali. „Celková inflace by se v tomto roce měla pohybovat ve výši 0,4 procenta, tedy na stejné úrovni jako v minulém roce," odhadl.