Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise. Informoval o tom mluvčí české odbočky Michelinu Daniel Cahel.
Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 zahrnuje 3600 zařízení, z nichž je 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech dvaceti evropských zemí. Z českých restaurací se v něm dále objevily ty, které získaly ocenění Bib Gourmand znamenající „dobré jídlo za přijatelné ceny“. Z loňského roku toto ocenění obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis a nově ho obdržely restaurace Sansho a Monastery.
Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu.
Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 vychází v angličtině a zaměřuje se na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města. Dostupný je v tištěné podobě a na webové stránce Viamichelin.com, kterou ročně navštíví více než 400 milionů lidí. K dispozici bude od čtvrtka na pultech vybraných knihkupectví za zhruba 500 korun (22,90 eura).
Pro české kuchaře je michelinská hvězdička oceněním i závazkem
Pro kuchaře restaurací Alcron v hotelu Radisson a La Degustation Boheme Bourgeoise představuje jedna hvězdička v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin především ocenění od jejich návštěvníků. Zároveň je pro ně i závazkem k udržení kvality do budoucna.
„Je to velké ocenění pro všechny lidi, kteří tady pilně pracují a v minulosti pracovali. Budeme se chtít podělit o radost se zaměstnanci i s našimi hosty,“ řekl šéfkuchař restaurace Alcron Roman Paulus.
Alcron se ve svém konceptu zaměřuje hlavně na rybí speciality a mořské plody. „Je to pro nás ocenění nejen od Michelinu, ale především od lidí, kteří nás denně navštěvují. Od nich jsme právě slyšeli chválu již dříve a jsme rádi, že to Michelin ocenil,“ řekl manažer restaurace Jiří Čermák. Restaurace nabízí několik druhů degustačních menu, od tříchodových po sedmichodové. „Za sedmichodové degustační menu návštěvník zaplatí 1900 korun na osobu,“ dodal Čermák.
Také v restauraci La Degustation Boheme Bourgeoise mají z michelinské hvězdičky velkou radost. „Pro mě osobně to znamená, že ta cesta, kterou jsme se vydali, tedy vaření poctivých českých pokrmů z českých surovin, je správná,“ řekl šéfkuchař restaurace Oldřich Sahajdák. Naším záměrem od začátku bylo vrátit českou kuchyni na světovou úroveň, kterou měla za první republiky. Cílem bylo perfektně vařit česká jídla, za která se nebudeme muset stydět, dodal Sahajdák.
Zákazníci restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise si mohou pochutnat například na čtrnáctichodovém menu za 2900 korun, jehož součástí jsou studené a teplé předkrmy, polévka, hlavní jídlo a také dezerty. „Je to zážitek na dvě a půl hodiny, kdy jste pořád v kontaktu s kuchařem,“ dodal Sahajdák.
Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron
- hotel Alcron byl otevřen v roce 1932; jeho investorem, stavitelem a architektem byl Alois Krofta;
- v roce 1948 byl hotel znárodněn a po roce 1990 zrestituován; budovu získala rakouská společnost CROWN WSF Co., která začala s rekonstrukcí, později uzavřela dohodu o řízení hotelu se společností Radisson SAS; v roce 1998 byla rekonstrukce dokončena;
- restaurace Alcron se pravidelně umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 se umístila na 1. místě), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award;
- šéfkuchařem hotelu je Roman Paulus (ročník 1975), držitel titulu Kuchař roku 2009/2010;
- Paulus, který do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton, kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.
La Degustation Boheme Bourgeoise
- vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v Česku;
- spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák, hlavní sommeliérkou je Klára Kollárová;
- restaurace se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století (menu je sestaveno z receptur Marie B. Svobodové z roku 1894), nabízí i mezinárodní degustační menu;
- v letech 2009 a 2010 restarace vyhrála českou anketu Maurerův Grand Restaurant, loni získala čtvrté místo;
- v roce 2010 získala Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept;
- restaurace je součástí gastronomického konceptu Ambiente;
- Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.), pracoval v několika restauracích Ambiente.