Společnosti Microsoft a Google chtějí, aby mohly zveřejnit více informací o tom, jak řešily požadavky vládních agentur na poskytnutí údajů o svých klientech. Obě firmy jsou podle šéfa právních zástupců Microsoftu Brada Smithe „nadále znepokojeny pokračující neochotou vlády povolit zveřejňování dostatečných informací".

Microsoft, Google a další podobné společnosti získaly v červnu od vlády USA povolení zveřejnit jen počty požadavků, které obdržely od amerických úřadů v rámci monitorování uživatelů webu. Omezené povolení bylo slabé vítězství pro společnosti, které se vyrovnávají s dopady nedávného odhalení, že se podílely na utajovaných programech, jimiž americké tajné služby monitorovaly aktivity lidí na internetu či v síti mobilních telefonů.

Firmy chtějí zveřejněním podrobnějších údajů hájit svou reputaci v oblasti ochrany soukromí uživatelů. Vládní úřady však požadavky na zveřejnění podrobnějších údajů odmítají, protože by to podle nich mohlo poškodit bezpečnostní zájmy Spojených států.

Prohlášení vydala i společnost Google

„Věříme, že tyto údaje je možné zveřejnit způsobem, který zabrání bezpečnostním rizikům," uvedl Smith. „Dokud nebudou tyto informace zveřejněny, nebude diskuze o vládních praktikách a povinnostech poskytovatelů internetových služeb úplná," dodal.

Prohlášení v podobném duchu vydala rovněž společnost Google. „Ačkoli je vládní rozhodnutí zveřejnit souhrnné údaje o požadavcích bezpečnostních úřadů krokem správným směrem, zůstává kolem těchto požadavků příliš mnoho tajemství a je zapotřebí větší otevřenost," uvedla.