Microsoft uvedl, že nový telefon s úhlopříčkou pět palců (téměř 13 centimetrů) a pětimegapixelovou přední kamerou vstoupí na trh již tento měsíc. Podle tiskové zprávy společnosti zamíří nejprve na klíčové trhy. Do Česka by se měl podle neoficiálních informací dostat v lednu.

Firma se nyní podle agentury AP snaží pomocí levnějších telefonů zvýšit svůj podíl na světovém trhu. Microsoft v dubnu dokončil převzetí divize pro výroby mobilů od finské společnosti Nokia za 5,44 miliardy eur (přes 150 miliard Kč). V říjnu pak oznámil, že se rozhodl přestat značku Nokia v názvech telefonů Lumia používat.

Změna názvu přichází navzdory tomu, že Microsoft získal v rámci transakce právo používat v příštích deseti letech značku Nokia pro mobilní produkty. Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Z první příčky ji však předloni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se příliš nedařilo na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.