Firma tak reaguje na slabý zájem o její smartphony. Toto opatření bude spojeno s odpisy hodnoty majetku a restrukturalizačními náklady v rozsahu kolem 950 milionů dolarů (23 miliard Kč).

Propouštět se bude hlavně ve Finsku

Snižování počtu zaměstnanců se podle firmy bude týkat zejména Finska, kde by mělo zaniknout až 1350 pracovních míst. Společnost rovněž hodlá uzavřít své centrum pro vývoj a výzkum ve finském městě Tampere.

Microsoft v roce 2014 koupil výrobu mobilních telefonů finské firmy Nokia za zhruba 7,2 miliardy dolarů. Loni v létě pak oznámil, že v divizi pro výrobu telefonů zruší 7800 pracovních míst a odepíše majetek v hodnotě kolem 7,6 miliardy dolarů.

Společnost dnes v e-mailu zaslaném zaměstnancům zdůraznila, že odvětví mobilních telefonů neopouští a že bude pokračovat ve vývoji "skvělých nových přístrojů".

Microsoft má se svým OP Windows na trhu smartphonů zanedbatelný podíl

Údaje výzkumné skupiny Gartner minulý týden ukázaly, že podíl chytrých telefonů využívajících některou z verzí operačního systému Windows společnosti Microsoft na celkovém prodeji smartphonů se v letošním prvním čtvrtletí propadl na pouhých 0,7 procenta z 2,5 procenta před rokem.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě. Firma podle svých internetových stránek na konci loňského roku zaměstnávala po celém světě téměř 113.000 lidí.