Je to mučení lidí, říká důchodkyně Miroslava Lisová. Bydlí v Mikulově na ulici Piaristů, které obyvatelé města kvůli velkému množství restaurací, kaváren a heren říkají mikulovská Stodolní. Podle známého centra zábavy v Ostravě. Ani na Piaristů příliš klidno není.

„Pro místní je to hrozné, hlavně v létě. Téměř každou noc mi kolem oken chodí opilí lidé. Často až do rána. Když vás dvakrát za noc někdo vzbudí, je to docela děs. A ta slova, která si vyslechnete, ta ve slovníku určitě nenajdete," popisovala Lisová poměry v ulici, kde to „žije".

Pod okna si vysadila keře, které jí poskytují alespoň částečnou ochranu. „Do té doby mně mladí pili v noci na parapetu pivo. Páchlo to tam jako na záchodě. Někdo by s tím měl něco dělat, není to fér. A co teprve děti, ty se tady ani nemůžou pořádně vyspat," pokračovala důchodkyně.

Další obyvatel ulice Piaristů si přišel kvůli novému podniku stěžovat přímo na poslední zasedání mikulovského zastupitelstva. Shodou okolností se na něm schvalovala vyhláška o rušení nočního klidu, kterou město připravilo. Už podruhé. A zastupitelé ji podruhé odmítli.

„Opět převážilo hledisko důležitosti turistického ruchu pro Mikulov. Jsme městem, kam se lidé jezdí bavit. Víno a veselí jdou ruku v ruce. Vytvářet si nástroje proti turistům? Ne, to by byla hloupost. Navíc si nemyslím, že restriktivní vyhláška, se kterou si lámeme hlavu už dva roky, něco vyřeší. Když se někdo namaže, ani deset vyhlášek nepomůže," argumentoval starosta města Rostislav Koštial (ODS).

Problémové podniky

První muž radnice neskrývá, že problémy s rušením nočního klidu v Mikulově existují. Ze zhruba 65 zařízení ve městě je ale podle něj problémových maximálně pět.

„Komunikujeme s provozovateli a nabádáme je, aby zbytečně nedopustili obtěžování obyvatel města. Je to daň turistickému ruchu podobně jako například v Českém Krumlově nebo Telči. Vybalancovat to nebude nikdy jednoduché," míní.

Lépe hlídat pořádek v ulicích teď podle starosty umožňuje nový zákon, který platí od ledna. „Legislativní opora v zákoně je od letoška dost silná, jen se ji musíme naučit využívat. Říkám to i naší policii. Přijímat vyhlášku by bylo nadbytečné," zopakoval Koštial, který si podle svých slov uvědomuje, že zejména obyvatelé ulice Piaristů to nemají jednoduché.

Opoziční zastupitel Michal Solařík (nezávislý) přesto nechápe, jak mohlo město předkládat vyhlášku k zajištění veřejného pořádku s doporučením ji nepřijmout. „My máme taky sklep. Snažíme se lidi tišit, aby nerušili sousedy, ale člověk to vždycky neuhlídá," přidal Solařík pohled provozovatele.

Zároveň varuje, že přehlížení nespokojenosti obyvatel by se mohlo městu vymstít. „Jedná se o konflikt mezi cestovním ruchem a obyvateli, kteří z toho nemají žádný profit. Je potřeba udržet rovnováhu mezi zatížením města a turisty," nabádá.