„Bude to například část dálnice D3 u Českých Budějovic, plnohodnotné propojení Prahy a Hradce Králové na D11 nebo na D4 problematické stoupání za Příbramí a nové tři úseky na modernizované D1," upřesnil Ťok úseky, které se letos chystá předat řidičům do užívání.

Ministerstvo zároveň investovalo přes dvě miliardy korun do projektů, které se budou stavět v příštích pěti letech. „Tyto aktivity nyní veřejnost nevidí, ale ocení je za několik let," doplnil ministr. Letos se počítá s další modernizací dálnice D1, přičemž v jeden okamžik bude rozestavěno až devět úseků.

Čtěte také: V roce 2020 vám autobus sám strhne peníze, říká ředitel dopravního podniku

Stejně tak ministerstvo počítá s opravami vlakových nádraží, které stát převzal od Českých drah. Už v polovině loňského roku se začalo opravovat 161 nádražních budov. „Co nejdříve se zahájí například oprava nádraží Náchod, Turnov, Přerov, Lipník nad Bečvou, Břeclav, Kuřim, Sokolov, Hradec Králové," řekl Ťok.

Ten si zároveň pochvaloval loňský rok s ohledem na bezpečnost na silnicích. Loni totiž při dopravních nehodách zemřelo nejméně lidí od roku 1961, od kdy se tyto statistiky vedou.

Podle policejních údajů loni na silnicích zemřelo 545 lidí, což je o 115 méně než v roce 2015. Šéf dopravní policie Tomáš Lerch vysvětlil, že tento pokles mají na svědomí cílené preventivní kampaně. 

Přečtěte si: Babiš už možná odstartoval změnu svého podnikání