SAH podepsal na konci loňského roku s majetkovým úřadem smlouvu na pozemky, které používá. Smlouva má být účinná až v okamžiku, kdy k převodu zhruba 23 hektarů vydá souhlasné stanovisko ministerstvo životního prostředí. Pozemky leží v Krkonošském národním parku. Uzavření smlouvy mělo odstranit nejistotu ohledně dalšího fungování skiareálu.

Babiš ale přímý prodej odmítá a trvá na vypsání výběrového řízení. Vedení SAH jeho rozhodnutí udivilo. Případný prodej někomu jinému považuje za nepřípustný. "V rámci judikátu Ústavního soudu jsme totiž jediným subjektem, který může pozemky od státu koupit, vzhledem k tomu, že jsou součástí funkčního celku a případný prodej třetí osobě by významně omezil možnost investovat a rozvíjet tak nejen areál, ale cestovní ruch v Harrachově," uvedl předseda představenstva SAH Marek Hájek.

Babiš prý chce vyvrátit pochybnosti, na něž média v posledních dnech poukazovala. Česká televize v pořadu Reportéři ČT v pondělí uvedla, že akciovou společnost Sportovní areál Harrachov ovládá lyžařský svaz a Česká unie sportu (ČUS) vedená vlivným lobbistou Miroslavem Janstou (ČSSD). Pokud by ministerstvo životního prostředí obchod schválilo, zajistilo by to podle ČT novému majiteli vysoké zisky. ČUS i SAH označily informace médií za lživé a zavádějící.

Vedení sportovního areálu také varovalo před tím, že pokud by se provozovatel nedohodl s budoucím vlastníkem na podmínkách užívání pozemků, hrozilo by uzavření areálu. Přineslo by to podle něj stamilionové ztráty na daních, které státu plynou z lyžařského areálu i navázaného cestovního ruchu v této krkonošské obci.

Čtěte také:

Lyžařské areály zavírají, sezona končí. Harrachov a Ovčárna pojedou ještě zítra
Kdo byl loni nejvíce vidět v médiích? U nás Babiš, ve světě Trump

ČSSD chtěla přebytek rozpočtu převést na důchodový účet, Babiš chce počkat