Burza je v likvidaci proto, že žalobě nebyl přiznaný odkladný účinek. Naposledy tak zveřejnila ceny zemědělských plodin 16. února. Vedle sledování ceny plodin od roku 1995 pořádala každé dva týdny pravidelnou burzovní seanci a organizovala obchody.

Ministerstvo uvedlo, že burza je podle zákona prostředím pro uzavírání burzovních obchodů a povinností je organizovat obchody tak, aby byly skutečně uzavírány. "Burza má rovněž významnou cenotvornou funkci spočívající v tom, že se stanovují kurzy z cen z uzavřených obchodů. V případě, že se obchody neorganizují průběžně a řádně, nelze ani tuto cenotvornou funkci burzy naplnit," uvedl Jordán.

Podle Zezuly však burza vše splňovala. "Správní orgány nezjistily skutkový stav věci a nedostatečně se vypořádaly s námitkami Plodinové burzy. Dle jejího názoru tedy neexistuje k odnětí povolení důvod, který by spočíval v tom, že by burza ve 12 měsících před vydáním napadeného rozhodnutí neorganizovala obchody," uvedl Zezula.

V žalobě burzy se také uvádí, že správní orgány překročily meze správního uvážení, když neodůvodnily rozhodnutí o tom, kdy jsou obchody průběžné a kdy sporadické. "Seance burza konala každé dva týdny a domnívá se, že je splněno kritérium průběžnosti. Nabídku a poptávku navíc zveřejňuje i na internetových stránkách," doplnil Zezula.

V roce 2013 odejmulo ministerstvo zemědělství licenci například i Komoditní burze Praha, která však uspěla s kasační stížností a může fungovat dál. Kasační stížnost je připravená podat i brněnská burza.

"Sankce ministerstva může souviset s obecnou tendencí potírat činnost komoditních burz. Je patrná v posledních několika letech, kdy správní orgány odnímají komoditním burzám povolení k činnosti za zcela formální nedostatky. Ty nedosahují takové intenzity, aby bylo třeba přikročit k ukončení činnosti," uvedl Zezula. Podle něj je i nyní sankce zcela nepřiměřená. "Za více než 20 let se na půdě burzy uskutečnil bezpočet burzovních obchodů. Nikdy nedošlo k tomu, že by byli účastnicí obchodu ze strany burzy poškozeni či jakkoliv znevýhodněni," uvedl Zezula.

Kromě Komoditní burzy Praha mají povolení ministerstva ještě Českomoravská komoditní burza Kladno a HRAPRAKO komoditní burza.