„Vzhledem k tomu, že stanovený cíl emise byl tímto dosažen, upisovací období vánočních emisí bude v souladu s emisními podmínkami předčasně ukončeno," uvedlo ministerstvo.

Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období. Peníze za dluhopisy tak musí být připsány na účet nejpozději do 14. listopadu.

Předčasně muselo kvůli velkému zájmu ministerstvo zkrátit termín na objednávky již v rámci jarní emise. Tehdy si lidé koupily cenné papíry za 17,6 miliardy ko­run.

Zájemci si zatím mohou objednávat cenné papíry na téměř 1700 vybraných pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, České pošty a J&T Banky.

Dluhopisy vydá ministerstvo 12. prosince

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Dluhopisy vydá MF 12. prosince. V rámci této emise nenabízí úřad na rozdíl od předchozích emisí krátkodobé dluhopisy se splatností 1,5 roku.

Pro zájemce je tak k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Dluhopisy vlastní přes 82 tisíc investorů

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. Nyní jsou v oběhu dluhopisy za 73,8 miliardy korun, vlastní je zhruba 82.500 investorů.

Ministerstvo zároveň oznámilo, že dnes na trhu umístilo rovněž úspěšně další emisi střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů a uzavřelo tak výpůjční operace státu v letošním roce. Ve zbytku roku se tak uskuteční pouze doplňkové operace na sekundárním trhu státních dluhopisů a jediná emise státních pokladničních poukázek.

„K dnešnímu datu došlo k dokončení financování plánované výpůjční potřeby státu podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013 a její červencové revize," uvedlo MF. Podle revidované strategie letos MF počítá s výpůjční potřebou 120,7 miliardy korun. Ke konci října měl stát půjčeno v podobě úvěrů nebo dluhopisů 107,6 miliardy ko­run.