VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ministr Bendl: Britové a Španělé výjimku pro své výrobky dostali

Praha /ROZHOVOR/ - Pomazánkové máslo přece rozpozná každý, oponuje soudnímu rozhodnutí EU ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

18.10.2012 23
SDÍLEJ:

Ministr zemědělství Petr Bendl.Foto: DENÍK/Vladimír Šťastný

Bude ministerstvo zemědělství usilovat o zvrácení verdiktu evropského soudu?
Musíme ho respektovat, ale stále nejsme přesvědčeni 
o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení „pomazánkové máslo" na seznam výjimek, aniž by provedla řádný schvalovací postup v rámci EU. Budeme analyzovat, jestli nám dnešní verdikt dává v Unii ještě nějaký prostor pro další pokus o uznání názvu tohoto výrobku s více než třicetiletou tradicí. Pokud ano, určitě jej využijeme.

Je pro vás rozhodnutí soudu překvapivé?
V minulosti byly některým členským státům a výrobcům uděleny výjimky na výrobky, které neobsahují takový podíl tuku, jaký v současnosti EU vyžaduje u výrobků s označením máslo, zatímco pro české producenty byla tato výjimka zamítnuta.
To bylo také předmětem soudního sporu, protože takový postup nám ze strany EU připadá diskriminační.

Je to poslední spor tohoto typu, nebo vede Česko s Evropskou komisí spory o další názvy potravin?
Tento případ je jediným sporem, který se dostal až na půdu Evropského soudního dvora.

Dostal nějaký jiný stát EU výjimku na podobné výrobky 
s obsahem mléčného tuku menším než 80 procent?
Ano, v minulosti obdržely výjimku některé státy z takzvané staré patnáctky, například Španělsko nebo Velká Británie.

Co říkáte na argument soudu 
a Evropské komise, že nejde 
o skutečné máslo, a proto výrobek klame spotřebitele?
To je zavádějící. Pomazánkové máslo je ustálený název, který  v žádném případě nemůže klamat. Žádný český spotřebitel si nesplete máslo 
s pomazánkovým máslem, už jenom kvůli tomu, jak dlouhou tradici tento výrobek u nás má. I podle průzkumů rozpozná takový výrobek 95 procent lidí.
A krom toho, výrobky, na které Evropská komise v minulosti udělila výjimky, mají podstatně nižší obsah mléčného tuku než české pomazánkové máslo.

Autor: Martin Dohnal

18.10.2012 VSTUP DO DISKUSE 23
SDÍLEJ:
Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

Fotbalové dilema: Kdy zkusit angažmá v cizině?

Už léta se tuzemští experti pídí po odpovědi na otázku: „Kdy by měl fotbalista odejít do ciziny?" Co trenér, to názor. Ovšem i z příkladu Patrika Schicka lze soudit, že ona ideální doba nastává až po prahu dospělosti.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies