VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ministr Bendl: Britové a Španělé výjimku pro své výrobky dostali

Praha /ROZHOVOR/ - Pomazánkové máslo přece rozpozná každý, oponuje soudnímu rozhodnutí EU ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

18.10.2012 23
SDÍLEJ:

Ministr zemědělství Petr Bendl.Foto: DENÍK/Vladimír Šťastný

Bude ministerstvo zemědělství usilovat o zvrácení verdiktu evropského soudu?
Musíme ho respektovat, ale stále nejsme přesvědčeni 
o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení „pomazánkové máslo" na seznam výjimek, aniž by provedla řádný schvalovací postup v rámci EU. Budeme analyzovat, jestli nám dnešní verdikt dává v Unii ještě nějaký prostor pro další pokus o uznání názvu tohoto výrobku s více než třicetiletou tradicí. Pokud ano, určitě jej využijeme.

Je pro vás rozhodnutí soudu překvapivé?
V minulosti byly některým členským státům a výrobcům uděleny výjimky na výrobky, které neobsahují takový podíl tuku, jaký v současnosti EU vyžaduje u výrobků s označením máslo, zatímco pro české producenty byla tato výjimka zamítnuta.
To bylo také předmětem soudního sporu, protože takový postup nám ze strany EU připadá diskriminační.

Je to poslední spor tohoto typu, nebo vede Česko s Evropskou komisí spory o další názvy potravin?
Tento případ je jediným sporem, který se dostal až na půdu Evropského soudního dvora.

Dostal nějaký jiný stát EU výjimku na podobné výrobky 
s obsahem mléčného tuku menším než 80 procent?
Ano, v minulosti obdržely výjimku některé státy z takzvané staré patnáctky, například Španělsko nebo Velká Británie.

Co říkáte na argument soudu 
a Evropské komise, že nejde 
o skutečné máslo, a proto výrobek klame spotřebitele?
To je zavádějící. Pomazánkové máslo je ustálený název, který  v žádném případě nemůže klamat. Žádný český spotřebitel si nesplete máslo 
s pomazánkovým máslem, už jenom kvůli tomu, jak dlouhou tradici tento výrobek u nás má. I podle průzkumů rozpozná takový výrobek 95 procent lidí.
A krom toho, výrobky, na které Evropská komise v minulosti udělila výjimky, mají podstatně nižší obsah mléčného tuku než české pomazánkové máslo.

Autor: Martin Dohnal

18.10.2012 VSTUP DO DISKUSE 23
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
4

Oslavy, nebo poslední bitva? Čeští poslanci věří, že EU chytí druhý dech

Stanislav Šulc.
2 13

Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

S láskou uvařené jídlo, usměvavá obsluha a salonky pro rodinné oslavy či srazy spolužáků. Tak fungovala moravskokrumlovská restaurace Marie, která nedávno skončila svůj provoz. V centru městečka tak chybí místo, kde by se místní lidé či turisté mohli dobře najíst.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies