"Tento týden měli kolegové zasedat," uvedl Jurečka o ministerské komisi, která snížila počet kandidátů z osmi na tři nejlepší. V komisi sedí Boček, dále bývalý viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karel Melzoch, šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka a náměstek ministra zemědělství pro sekci ekonomiky a výpočetních technologií Zdeněk Adamec.

Komise sice podle dnešního sdělení Melzocha doporučila "dva až dva a půl" kandidáta, ministr si však může vybrat teoreticky i kohokoliv jiného mimo její doporučení. "Žádná jména vám však sdělovat nemohu," dodal Melzoch o výsledcích výběru komise. Je možné, že úspěšní kandidáti budou ještě muset absolvovat další testy, dodal.

Čtěte také: Hospodští kazí pivo, myslí si štamgasti. Za komunistů to ale lepší nebylo

S kandidáty, které komise vybere, se chce ministr "bezodkladně" setkat. "Nemohu garantovat, že to bude příští týden. Budu hledat v diáři nejbližší termín, kdy se s nimi potkám. Mám ambici to udělat co nejrychleji," dodal Jurečka. Sám vítěz by podle něj měl také nastoupit co nejrychleji, aby se neprodlužovalo provizorium, během které vede podnik ekonomický ředitel firmy Petr Žáček. Před jmenováním nového ředitele však trvá na osobní schůzce. "Je to přeci jenom jmenovací dekret ministra," uzavřel Jurečka.

Boček vedl pivovar od roku 1991. Loni obdržel od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. V Budvaru strávil více než 30 let, do podniku nastoupil v roce 1984 jako technolog. Loni získal i Výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie.

Budvar vyváží pivo do 76 zemí. Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, nese od roku 1967 název národní podnik Budějovický Budvar. Je posledním českým pivovarem, který vlastní stát.

Nenechte si ujít: Širší sjezdovky i sáňkařská dráha. Na Ještědu se řešila budoucnost areálu