Slavnostní předání 41 nových vozů proběhlo v pondělí ve Štěpánově na Olomoucku. Ministr obrany Martin Stropnický zde symbolicky převzal klíče od tatrovek z rukou zástupců Tatra Trucks a holdingu Czechoslovak Group, včetně spolumajitele kopřivnické automobilky Jaroslava Strnada a jejího ředitele pro klíčové zákazníky Davida Pipala.

„Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci je důležitá podpora domácího obranného průmyslu. Výrobní schopnosti na vlastním území mají pro stát strategický význam, a to ať už v podobě vlastních státních podniků, nebo prověřených komerčních dodavatelů,“ uvedl Martin Stropnický během předávacího aktu.

TATRA TRUCKS zrenovovala a ukázala jeden ze svých prvních dakarských závodních vozů
Legendární Tatra v roce 2016 zvýšila tržby, zisk, výrobu i počet zaměstnanců

Čtyřnápravové vozy vybavené pancéřovanou čtyřdvéřovou kabinou budou primárně sloužit k přepravě těžkých minometů 82 PRAM-L ráže 120 milimetrů, a nahradí tak morálně i technicky zastaralé automobily Praga V3S.

Pancéřované kabiny nových Tater poskytují posádkám vysokou balistickou i protiminovou ochranu certifikovanou dle standardů NATO na úrovni Level 2a/b s možností navýšení ochrany až na stupeň Level 3a/b.

Pancéřované kabiny se na vozidla montují přímo v kopřivnické automobilce a se standardním nepancéřovaným provedením kabin vozidel řady Force sdílejí interiérové prvky. Posádka vozu má také k dispozici speciální sedadla, která ji chrání před účinky výbuchu pod vozidlem. Ve střeše kabiny je otvor opatřený poklopem a lafetací, která umožňuje instalaci různých palných zbraní.

Nové raketomety pro českou armádu
Armáda nakoupí nové raketomety a děla za 2,3 miliardy korun

Nové tatry budou působit především u 4. brigády rychlého nasazení se sídlem v Žatci, 7. mechanizované brigády z Hranic i ve výcvikovém centru Armády České republiky ve Vyškově.

Armáda plánuje letos odebrat celkem 112 nákladních automobilů Tatra různých typů, například valníků se zvedacím čelem, nakladačů kontejnerů, plničů pohonných hmot, vyprošťovacích vozidel či dílenských vozů. V současnosti používá přes tři tisíce různých vozů.

Tatra Force 8x8 – vozidlo pro přepravu potrubí.
Tatra slaví 120 let. Ohromí vás, co všechno dnes umí vyrobit. Podívejte se