„Jedno z témat našeho pracovního rozhovoru při společné snídani bude i zavedení pravidelné linky mezi Čínou a Českou republikou," uvedl Prachař. Pokud se na potřebě nového spojení shodnou, bude potřeba nalézt leteckou společnost, která by měla o lety zájem.

Na zvýšení intenzity vyjednávání o dlouhodobě zvažovaném leteckém spojení související s blížícím se investičním fórem upozornily Hospodářské noviny. Podle nich mají o linku zájem tuzemské cestovní kanceláře.

Pražské Letiště Václava Havla v současnosti o možném spojení jedná s čínskými leteckými společnostmi Hainan Airlnes, China Eastern a China Southern, řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. Poslední dvě jmenované společnosti jsou navíc členy stejné letecké aliance (Skyteam) jako tuzemské ČSA. Nabízí se tak potenciál případné spolupráce s Českými aeroliniemi, dodala mluvčí.

K pravidelnému spojení až ve druhé fázi

Podle ministerstva pro místní rozvoj, které má v gesci turistický ruch, hledají České aerolinie mezi čínskými leteckými společnostmi partnera, který by měl podporu čínské vlády pro linky Praha – Peking a Praha – Šanghaj. Jednání potvrdil i mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Jednou z diskutovaných možností je podle pražského letiště připravované spojení zahájit jako charterové, kdy by si lety objednávaly cestovní kanceláře. K pravidelnému leteckému spojení by se mohlo přikročit až ve druhé fázi, dodala Krejčí.