Vznik průmyslové zóny Nad Barborou schválila vláda v červenci na výjezdním zasedání v Ostravě. Na vybudování zóny v areálu bývalého dolu má stát dát až 750 milionů korun. Celkové náklady se odhadují na 1,2 miliardy korun a mělo by tam vzniknout až 2000 pracovních míst. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale chce vládní rozhodnutí zrušit. Vláda podle něj neměla před schvalováním informaci o tom, že kraj má pozemky vykoupit asi za 200 milionů korun od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly.

Mládek uvedl, že Babišovy aktivity budování zóny ohrožují. „Kdyby nebyla ohrožena, tak normálně fungují ministerstva a začínají projednávat technické detaily, jak investovat těch 750 milionů korun. Místo toho tady ztrácíme čas," uvedl Mládek.

Výhrady vyvráceny?

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec dnes oznámil, že ministerstvo vyjádření ministra průmyslu a obchodu odmítá. „Naopak připomínáme, že myšlenku funkční průmyslové zóny v Moravskoslezském kraji od počátku podporujeme. Abychom minimalizovali riziko, že v rámci jejího budování dojde ke zmaření veřejných prostředků, jak se již v minulosti nejednou při budování takových zón stalo, požádali jsme o rozptýlení a vysvětlení těchto pochybností," uvedl Žurovec. Ministerstvo podle něj nyní analyzuje, zda byly výhrady, které sdělilo kraji a ministerstvu průmyslu a obchodu, vyvráceny. „Pokud se tak stalo(…),nebude žádný důvod, aby z budování průmyslové zóny nad Barborou sešlo," řekl Žurovec.

Ministr Mládek připomněl, že nynější analýza vznikla na základě diskuse v koaliční radě. Materiál, který měl Mládek připravit, má vládu podrobně informovat o zóně Nad Barborou i jiných lokalitách pro případné průmyslové využití. „Pevně doufám, že by měl tento materiál tuto debatu ukončit. Je třeba jasně říct, že není šance vybudovat zónu v blízké budoucnosti někde blízko okresu Karviná, prostě je to jediná možnost," uvedl Mládek. Podle něj sice bývá zmiňována možnost budování zóny v Dolní Lutyni, ale problémem lokality je, že leží v záplavovém území, vyskytují se tam vzácní ptáci a navíc se kraj v minulosti zavázal, že nebude stavět na „zelené louce", ale pro budování zón bude využívat brownfieldy. „Jsou minimálně tři důvody, proč to tam nejde," míní Mládek.

Rostoucí nezaměstnanost

„Roste tady nezaměstnanost v dobách, kdy všude jinde klesá. Pokud se nebude konat, to znamená kraj ve spolupráci se státem a obcemi, tak ta nezaměstnanost dále poroste a za to to nestojí," řekl Mládek. Míní, že vláda se problematikou průmyslové zóny bude opět brzy zabývat.

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) uvedl, že Mládek informačním materiálem pro vládu vyvrací všechny spekulace o tom, že by lokalita Nad Barborou nebyla vhodná pro budování průmyslové zóny. „Naopak se stále v ostřejších konturách ukazuje, že je to lokalita, která je jako jediná připravená pro budování strategické průmyslové zóny v Moravskoslezském kraji," řekl Novák. Diskuse kolem zóny označil za politickou kampaň ministra financí a hnutí ANO, kteří podle něj chtějí využít nepopularity Bakaly v regionu.

Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnanosti v zemi, na konci srpna tam nemělo práci přes 72.000 lidí. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji (a po Mostecku druhá nejvyšší v zemi) je v okrese Karviná, podíl nezaměstnaných tam činil 11,2 procenta. Stát v regionu dosud podpořil 12 průmyslových zón, které přinesly přes 23.700 nových pracovních míst.