Mladí zemědělci v Česku by chtěli větší podporu v začátcích svého podnikání. O peníze určené na dotace začínajícím sedlákům do konce roku 2013 byl v předchozích letech takový zájem, že rozpočet je již vyčerpaný. Zemědělci však nechtějí čekat do dalšího dotačního období, které má začít v rámci navrhované reformy společné zemědělské politiky od roku 2014. Volné prostředky vidí v Programu rozvoje venkova, uvedla Společnost mladých agrárníků ČR (SMA). Stárnutí pracovní síly je dlouhodobým problémem evropského zemědělství.

"Bohužel se očekává, že v letech 2012 a 2013 bude podpora začínajících zemědělců z důvodu vyčerpání prostředků pozastavena, což samozřejmě bude mít negativní dopad na mladé lidi na venkově, kteří se na podnikání v zemědělství připravují a chtějí se mu věnovat," uvedl prezident SMA Petr Mareš. "Mnoho z těchto lidí nemůže čekat další roky na to, až se projeví nové priority evropské zemědělské politiky," dodal.

O dotace na nákup půdy, zemědělských budov či strojů mohou v rámci Programu rozvoje venkova žádat začínající farmáři do 40 let. Ti od roku 2007 až dosud z fondu získali celkem asi 1,6 miliardy korun. Dotaci získalo zhruba 1400 žadatelů, zájem o ni by však mělo dvojnásobné množství lidí, sdělil Mareš.

Existují tituly, z nichž dosud nebylo čerpáno

V rámci Programu rozvoje venkova podle něj existují některé dotační tituly, z nichž dosud nebylo čerpáno. Jako příklad šéf mladých agrárníků uvedl podprogram na podporu seskupení producentů, v němž je zhruba 180 milionů korun. Vyčerpat se podle Mareše nepodaří ani všechny peníze určené na takzvané pozemkové úpravy. Právě z těchto nevyčerpaných zdrojů by prý ministerstvo zemědělství mohlo začínající zemědělce podpořit.

Dvě třetiny zemědělců v Evropě jsou dnes starší 50 let. Mladých ve věku pod 35 roků je pouze šest procent evropských farmářů. Věk zemědělců se přitom zvyšuje a hrozí, že za dvacet let nebude nikdo, kdo by v zemědělství pracoval. "Nejen Česká republika, ale celá Evropa se potýká se zoufalým nedostatkem mladých zemědělců. Začátky jsou velmi riskantní a podnikání v zemědělství je považované za nevýdělečné. Je nejvyšší čas s tím něco udělat," řekl Mareš.

EU chystá změny

Součástí změn společné zemědělské politiky, které ve středu představil eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos, je také balíček na podporu mladých zemědělců. Ti by měli mít od roku 2014 v prvních pěti letech hospodaření o čtvrtinu vyšší podpory než starší kolegové. Podpořit chce také investice mladých hospodářů na počátku podnikání. Dotace mladým zemědělcům v současnosti ze tří čtvrtin pocházejí z unijního rozpočtu, zbývající čtvrtinu jim doplácí jejich domovský stát. Evropská rada mladých zemědělců však chce prosadit úpravu poměru tak, aby EU platila 80 procent a stát 20 procent dotace.

"Pokud chceme změny a inovace v zemědělství, musejí je dělat mladí, a ne ti, kteří mají před důchodem. Mladé zemědělce musíme motivovat a v prvních pěti letech jim finančně pomoci," tvrdí Mareš. Investice se totiž začnou sedlákům vracet až po delší době. Začátky podnikání jsou navíc podle něj velmi riskantní a rozhodují o případném "přežití" v oboru.

Podle nedávno zveřejněné Zprávy o stavu zemědělství za rok 2010 má v ČR největší zastoupení kategorie pracovníků ve věku 45 až 49 let, do níž loni spadalo 45 procent veškerých zaměstnanců v oboru. Následovala věková kategorie mezi 30 a 44 lety s podílem 33,1 procenta. Naopak do nejmladší skupiny mezi 15 a 29 lety patřilo jen 12 procent zaměstnanců.

Čtěte také: Unijní reforma zemědělství se zemědělcům moc nelíbí