Zemědělci ani krávy nejsou v ohrožení

Podle ujištění Miloslava Potůčka, předsedy Mlékařského odbytového družstva Litoměřice, by snížení dodávek do Bohušovic nemělo zemědělce existenčně ohrozit. Nemělo by dokonce dojít ani ke snížení počtu chovaných kusů mléčných krav na Litoměřicku. „Pro nás znamená snížení dodávek do Bohušovické mlékárny přesun tohoto množství k jinému zpracovateli. S poptávkou po našem mléku problém není,“ potvrdil Miloslav Potůček.

Mléko může skončit za hranicemi

Deset tisíc litrů mléka představuje zhruba patnáct procent denní produkce Mlékařského odbytového družstva Litoměřice, které sdružuje patnáct farmářů a zemědělských podniků v celém okrese. Surovina, o kterou v současné době nemá bohušovická mlékárna zájem, tak skončí nejspíše v mlékárně nedaleko Plzně, popřípadě v Německu.

„Do německé mlékárny dodávají základní surovinu někteří členové družstva již nyní, ale zatím jde jen o minimální množství. Dominantním odběratelem je pro nás samozřejmě nadále mlékárna v Bohušovicích nad Ohří,“ říká Miloslav Potůček.

Podle informací Deníku by nižší dodávky mléka měly do Bohušovic od zemědělců putovat již od příštího týdne. Důvodem k dohodě zástupců Bohušovické mlékárny se zemědělci na snížení dodávek mléka má být nižší zájem o mléčné produkty v posledních týdnech a měsících ze strany spotřebitelů. Situace na trhu s mlékem je v letošním roce nestálá již delší dobu. Již od začátku roku bojují chovatelé mléčného skotu s nízkými výkupními cenami produkovaného mlé­ka.

Za celým problémem vidí někteří z nich, stejně jako v jiných odvětvích zemědělství, tlak velkých obchodních řetězců. Ty mají nutit mlékárny k co nejnižším cenám jejich produktů a tento tlak se má dále promítat až k prvovýrobcům, tedy farmářům.

Na začátku června letošního roku dokonce dospěla situace na Litoměřicku do stavu, kdy se členové Mlékařského odbytového družstva Litoměřice rozhodli na protest proti novým výkupním cenám část své produkce vylévat do kanálů, či do koryt prasatům.

V té době označovali zemědělci nastavené výkupní ceny za likvidační. Podle nich se pohybovaly na samé hraně rentability.

„Výrobní cena se pohybuje přibližně okolo devíti korun. Protest snížením dodávek je reakcí na představy mlékáren, že výkupní cena bude osm korun a deset haléřů. Během měsíce navíc má klesnout na sedm padesát. To je skutečně neúnosné,“ zdůvodňoval protest Otakar Šašek, ředitel klapského zemědělského družstva.

Výsledkem protestu byla dohoda s mlékárnou a to již po několika dnech.