Tu pojišťovna uhradila všem klientům, pro které byla podle lékařů přínosná a kteří splňovali indikační kritéria. Biologická léčba jednoho nemocného s uvedenou diagnózou přitom stojí více než milion korun. Tyto údaje zveřejnila VZP ku příležitosti Světového dne hepatitidy, který připadá na pátek 28. července.

Celkem se loni s různými typy žloutenky léčilo 13 840 klientů VZP, přičemž péče o ně přišla pojišťovnu na 616,5 milionu korun. Největší díl z toho připadl právě na léčbu nemocných s chronickou virovou hepatitidou, u nichž výdaje stouply dokonce o 80 procent. Jen zmíněné biologické přípravky k léčbě hepatitidy C stály přes 288 milionu korun.

Do chronické formy přechází hepatitida typu C často zejména proto, že se dlouho nemusí projevit žádnými příznaky. Jde o infekční onemocnění, které se přenáší nejčastěji krví a postihuje zejména játra. Chronická infekce může vést k cirhóze, selhání či rakovině jater.

Do 90. let 20. století byla prakticky neléčitelná, později se dařilo vyléčit kolem 60 procent pacientů. Nové moderní přípravky dávají šanci na vyléčení více než 90 procentům nemocných.

V lékárně na výdeji na recept i na výdeji bez předpisu by se měl farmaceut nebo farmaceutický asistent dozvědět o všech užívaných léčivech.
Pojišťovny platí za neschválené léky a postupy. Ročně jde o víc než miliardu

Proti hepatitidě typu C není možné očkování. To naopak lékaři doporučují u hepatitid typu A a B. Na to také pojišťovna svým klientům přispívá – dětem do 18 let na typ A (proti typu B jsou chráněné povinnou hexavakcínou) a dospělým na oba typy včetně jejich kombinace. V loňském roce čerpalo tyto příspěvky bezmála 11 tisíc klientů, přičemž jim VZP vyplatila 5,5 milionu korun.

Ilustrační foto
Zákaz kouření nové pacienty do odvykacích center zatím nepřivedl