„Naši inspektoři při kontrole ve společnosti Podravka-Lagris zjistili, že bylo z Itálie dovezeno přes 24 tun této rýže u níž italský dodavatel deklaroval, že je zcela bez jakékoliv genetické modifikace. Z dovezené rýže byly vyrobeny dva druhy zboží nabízené českým spotřebiztelům,“ uvedla Martina Šmídtová, mluvčí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

„Je to největší skandál související s genetickou kontaminací potravin, jaký se u nás doposud udál. Jasně to dokládá, že jsou-li geneticky modifikované plodiny jednou komerčně pěstovány, nelze zabránit tomu, aby pronikly na trh a kontaminovaly tak potraviny,“ řekla Deníku Magdalena Klimovičová, poradce ekologické organizace Greenpeace.

Informaci inspektoři SZPI obdrželi prostřednictvím Systému rychlého varování pro od slovenských kolegů, kteří zadrželi necelých osm tun rýže s genetickou modifikací. Rýži z Itálie zabalila pro slovenské spotřebitele taktéž česká firma.

Normy porušují některá balení dlouhozrnné rýže „EUROSHOPPER“ ve čtyři sta gramových varných sáčcích a též „Rýže dlouhozrnná“ ve varných sáčcích v balení po 480 gramech. Na český trh se tak dostalo téměř 38 tisíc balení této rýže, je nyní musí stáhnout z obchodní sítě. „Použitá genetická modifikace není v EU povolena, a to ani pro krmiva,“dodala Šmídtová. Podle ní by již nyní zakázaná rýže neměla být na pultech obchodů.

Podle firmy Podravka – Lagris je odpovědnost na italském dodavateli. „Je nám nesmírně líto, že se tato věc vůbec stala, protože k podobné situaci nikdy předem nedošlo. Surovinu odebíráme od dodavatele z EU konkrétně z Itálie. Na všechny dodávky máme certifikáty od dodavatelů, které jednoznačně potvrzují nepřítomnost genetických modifikací v surovinách. V tomto produkčním řetězci spoléháme na to, že certifikáty jsou platné, úplné a pravdivé,“ uvedl Pavel Pichler, generální ředitel Podravka - Lagris a. s. Česká společnost bude jednat s italským dodavatelem o řešení situace.

Podle ekologů je konzumace geneticky modifikované rýže stejně nebezpečná, jako požívání léků, které nebyly řádně testovány. „Nikdo neví, jaké účinky mohou mít,“ dodala Klimovičová.

Problematické výrobky

Výrobky EUROSHOPPER Rýže dlouhozrnná - varné sáčky (balení 400g, šarže 2101082, DMT 210709) a Rýže dlouhozrnná - varné sáčky (balení 480g, šarže 2201081, DMT 220709)