VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mokrá pole trápí zemědělce, nelze sít

Zlínsko - Letošní úrodu ohrožuje chladno a rozmoklá půda. Ty brání zemědělcům na Zlínsku vyjet do polí, ikdyž už je nejvyšší čas začít se setbou.

25.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Radek Valerián

Čím později se totiž mák, jarní ječmen či pšenice osejí, tím nižší jsou pak výnosy. Počasí se navíc nemá ani v nejbližších dnech zlepšit. „Koncem tohoto týdne se má výrazně ochladit a začít intenzivně pršet. O víkendu sice teploty trošku stoupnou a možná vysvitne i sluníčko, ale ne na dlouho. Od pondělí by se totiž měly znovu objevit vydatné srážky,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Dodala, že půda tak nebude mít šanci proschnout.

A toho se zemědělci obávají. „Do pole se ještě nedá. Je to hodně mokré a navíc je pořád chladno. Jestli se v nejbližších dnech výrazně neoteplí, je ohrožena letošní sklizeň některých plodin,“ uvedl vedoucí tlumačovského střediska zemědělské společnosti Lukrom Petr Dočkal.

Podotkl, že osivo už mají připravené, a nyní jen vyčkávají. „Nejhorší je na tom to, že když se nezaseje do konce března, tak s každým promeškaným dnem klesnou výnosy,“ poznamenal Dočkal. Konstatoval, že i když nejsou podmínky vůbec dobré, začali 24. března už alespoň s výsadbou máku.

Podle agronomických tabulek je už teď ale na výsev jarního ječmene, pšenice nebo máku pozdě. Vše mělo být v zemi do 19. března. „S každým promarněným dnem se dá očekávat menší sklizeň o padesát kilo na hektar,“ uvedl agronom slušovického JZD Jan Poláček. To znamená procento denně. Pokud se příští týden neoteplí, bude mít problémy i Agrodelta Štípa. „Vlhkost země je pro rostliny ideální. Je však ještě zima a do půdy se zatím nedá vjet,“ poukázal tamní agronom Karel Hudeček.

Některé podniky však na počasí vyzrály. „Protože bylo pořád mokro a nevypadalo to, že se něco změní, rozhodli jsme se brzké jarní plodiny vůbec nezaset. Raději je nahradíme těmi, které se vysazují až později a budeme mít zaručen vysoký výnos, než teď riskovat,“ vypověděl agronom společnosti Plemenářské služby Pavel Krajča. Konkrétnější však být nechtěl.

Fryštáckému zemědělskému družstvu naopak tentokrát pomohl malý experiment. „Využili jsme velmi teplého prosince a těsně před Vánocemi jsme zaseli jarní ječmen. Ten nám krásně zazimoval a teď máme nastartovanou velmi dobrou úrodu a nemusíme mít obavy z toho, že kvůli mokré půdě nebudeme moct osívat,“ vysvětlil fryštácký agronom Jiří Moravec.

Autor: Hana Minaříková

25.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

Oslavy, nebo poslední bitva? Čeští poslanci věří, že EU chytí druhý dech

Stanislav Šulc.
2 13

Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

S láskou uvařené jídlo, usměvavá obsluha a salonky pro rodinné oslavy či srazy spolužáků. Tak fungovala moravskokrumlovská restaurace Marie, která nedávno skončila svůj provoz. V centru městečka tak chybí místo, kde by se místní lidé či turisté mohli dobře najíst.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies