Státní dluh v poměru k HDP klesne podle Moody's v tomto roce na 44,8 procenta z úrovně 46 procent na konci roku 2013 a ze 46,2 procenta o rok dříve. V roce 2015 zůstane dluh na stejné úrovni jako letos.

Vláda minulý týden schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun, Moody's ale poukazuje na to, že vláda nyní odhaduje schodek jen 90 miliard korun po loňském deficitu 56 miliard Kč. Podle agentury se ale vzhledem k silnějšímu hospodářskému růstu zvýší strukturální deficit, který odpočítává vliv ekonomického cyklu, o více než jeden procentní bod.

Moody's nicméně poukazuje na to, že rozpočet v dlouhodobějším výhledu předpokládá snižování deficitu, včetně strukturálního schodku. Nynější uvolnění rozpočtové politiky je podle agentury jen dočasné a trend konsolidace veřejných financí se pravděpodobně obnoví v roce 2016.

Dočasné rozpočtové uvolnění poskytuje podle Moody's obyvatelstvu oddech od úsporných opatření, která dominovala od doby globální finanční krize. Plánované deficity této koaliční vlády jsou ale nižší, než se čekalo, což podle Moody's naznačuje budoucí návrat úspor. "Domníváme se, že to signalizuje pokračující odhodlanost vlády udržovat obezřetnou rozpočtovou politiku, která je základem úvěrového profilu českého státu a oporou věrohodnosti jeho fiskální politiky," uvádí analytik Moody's Jaime Reusche.