"Za období od 1. ledna do 17. února provedli inspektoři ČIŽP v Moravskoslezském kraji v rámci signálu regulace celkem 22 neplánovaných kontrol. Nebyla zjištěná žádná porušení podmínek v rámci této regulace," sdělila mluvčí ČIŽP Jana Jandová.

Podniky musejí v době, kdy meteorologové kvůli vysokému množství polétavého prachu ve vzduchu vyhlásí smogovou regulaci, omezovat hlavně činnosti, při kterých se hodně práší. Omezují například manipulaci se struskou a popelem, práce na skládkách uhlí nebo odkládají opravy, u kterých by se mohlo prášit. Také více kontrolují všechny zdroje emisí.

Nenechte si ujít: Investoři míří do průmyslové zóny. Městu Chrudim se vrací náklady

Příslušná opatření musí v Moravskoslezském kraji provádět 15 závodů šesti společností. Inspektoři ČIŽP je zkontrolovali všechny, některé i třikrát. Podniky uvádějí, že dodržují všechny stanovené ekologické limity. Jejich zástupci už dříve uvedli, že opatření při smogové regulaci je stojí nemalé peníze, náklady ale nedovedou přesně vyčíslit.

V seznamu závodů podléhajících regulaci jsou čtyři provozy a jedna dceřiná firma Třineckých železáren, tři závody hutě ArcelorMittal Ostrava, společnost TAMEH Czech, která je součástí společného podniku skupin ArcelorMittal a Tauron, dvě teplárny a jedna elektrárna společnosti Veolia Energie ČR, Energocentrum Vítkovice a Elektrárna Dětmarovice ze skupiny ČEZ a společnost OKK Koksovny.

Smogová regulace letos v regionu trvala dohromady už zhruba 20 dní. Naposledy byla v různých částech kraje vyhlášena od 10. do 17. února.

Čtěte také: Úřady se v Rusku mstily názvem ulice o 11 slovech