VYBERTE SI REGION

Moštárny zahajují sezonu. Čekají nápor

Hodonínsko – Mnozí zahrádkáři na Slovácku tvrdí, že nejzdravější nápoj je jablečný mošt. Lidé teď mají možnost to vyzkoušet.

11.8.2011
SDÍLEJ:

Moštárna. Ilustrační foto.Foto: Miroslav Kucej

Moštárny už začaly přijímat první objednávky. „Úroda ovoce všeobecně je letos velká, nejen u jablek. Je dobrý rok,“ řekl zahrádkář z Mikulčic Vladimír Uhrovič, který je milovníkem moštu. První letošní si nechal vylisovat ve středu, když s kolegy z místního zahrádkářského svazu zahajoval sezonu moštárny v Mikulčicích.

„Předpokládám, že bude určitě více práce než vloni. Takový zájem, jaký jsme měli předloni, ovšem neočekávám,“ přidal optimistický výhled také Robert Veverka, který obsluhuje moštárnu kyjovských zahrádkářů. Ten plánuje otevřít za dva týdny.

Zájem o vylisovanou šťávu z jablek přitom podle zahrádkářů roste. „Samozřejmě vždy záleží, kolik je v danou sezonu ovoce, ale zájem rostl rok od roku. Zákazníků stále přibývá,“ zhodnotil pět let existence moštárny v Mikulčicích František Mařák, který tam lisoval od roku 2006, kdy obnovila svou činnost, až dosud. „Moštáren navíc není mnoho. K nám jezdí zájemci i z velké části Břeclavska,“ připomněl Mařák s tím, že se setkal i se zákazníky, kteří chtěli vypresovat tuny ovoce. Takové ale musel odkázat až do Hulína, protože moštárny v regionu jsou zařízené na zakázky v řádu metráků, nikoliv tun.

Tradiční jablečný mošt

V drtivé většině případů chtějí lidé lisovat pouze jablka. Jen výjimečně přivezou hrušky, to ale spíše jen jako příměs k jablkům. Na ochucení ale lze použít i další možnosti.

„Výborné je, když se přidá trochu mrkve. Sama o sobě je suchá, ale s jablky dá dohromady výborný mošt s krásnou barvou,“ doporučil Zdeněk Pavka z Mikulčic, který zkoušel jako příměs použít i červenou řepu.

Kvalita ovoce je důležitá

Důležitější než experimentování, je ale podle zahrádkářů kvalita přivezeného ovoce. „Musí být omyté a nesmí mít žádnou hnilobu. Červy nevadí,“ vysvětlil základní požadavky Uhrovič.

Moštárna v Mikulčicích bude mít teď otevřeno každou sobotu odpoledne až do doby, dokud bude zájem. „Pokud bude mít někdo větší množství, lze se domluvit i na jiný den, ale odpoledne nebo navečer,“ dodal Uhrovič.

Kyjovská moštárna, která leží v části Nětčice, otevře poprvé 25.srpna. Jako otvírací dny má na začátku sezony pondělí a čtvrtek. „Ke konci září, kdy bývá největší zájem, přidávám ještě jeden den podle požadavků,“ připomněl obvyklý postup Veverka, který zařízení obsluhuje.

Kdo má zájem si nechat vyrobit vlastní mošt a ještě s pěstováním ovoce úplném začátku, může také do Mikulčic. Třetího září odpoledne tam na takzvané dolní farmě zahrádkářský svaz pořádá seminář o ovocnářství, který povede Vojtěch Řezníček ze zemědělské univerzity. Na programu jsou ochutnávky přineseného ovoce, výklad osvětlující základy pěstování, ale také například ukázky letního řezu stromů.

Čtěte také: Pálenice nyní provoněly hlavně třešně

Autor: Zdeněk Šmýd

11.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
4

Německá vláda chystá celoevropský systém mýtného

Přemysl Šíma.
5

Soud se začal zabývat prodejem pozemků v pražském Zeleném údolí

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies