Mezinárodní veletrh motocyklů, příslušenství a oblečení Motosalon je v Brně poprvé. „Minulé ročníky jsme pořádali v Praze, ale tamní výstavní plochy už nesplňovaly naše požadavky. Proto jsme vypsali konkurz a brněnské výstaviště ho vyhrálo,“ vysvětlil Jiří Přibyl ze Svazu dovozců automobilů. Tato organizace totiž Motosalon organizuje.

Novinku na brněnském výstavišti si chválí i ředitel pražské sekce Veletrhů Brno Jiří Čepek. „Podobná akce na jižní Moravě chyběla a pavilon P nabízí dostatečný prostor této výstavě. Věřím, že kromě Brňanů a Moravanů veletrh přiláká i návštěvníky ze sousedních zemí,“ uvedl Čepek.

Návštěvníky čeká mnoho novinek a zajímavostí. „Na pódiu v pavilonu P budou prezentace a autogramiády známých motocyklových závodníků a také chceme promítnout několik zajímavých filmů. Jedním z nich bude dokument z Rally Dakar,“ informoval mediálně známý Stanislav Berkovec, který doprovodný program přichystal. Dodal, že samozřejmě přijedou i samotní členové českého Dakar Týmu.

Legenda jménem Velorex

Ve středu se mohou návštěvníci těšit na světovou premiéru legendárního auta Velorex. „Tento má oproti svému předchůdci, který se začal vyrábět v padesátých letech minulého století, nový silný motor a je celokapotovaný. Jeho tvůrci ho na trh uvedou pod názvem Velor-x-trike,“ řekl Berkovec. Světlo světa nový Velorex poprvé uvidí ve středu v poledne.

infografika

Veletrh Motosalon potrvá až do neděle a vstupné stojí sto korun. „Středu jsme vyhradili pro odborníky, ale následující dny už patří široké veřejnosti. Ve čtvrtek a pátek jsme dokonce prodloužili otevírací dobu do osmi hodin večer a kdo přijde po páté hodině, ten už nemusí platit vstupné,“ upozornil Čepek.

Jednou z doprovodných akcí bude i sobotní motorkářskou show v pavilonu V, která se přestěhovala na výstaviště z haly Rondo. „Tamní prostory byly hodně stísněné. V pavilonu V mohou motorkáři bez zábran létat vzduchem a předvádět kaskadérské kousky,“ sdělil Jan Juřička z agentury, která show pořádá. Dodal, že tyto akce jsou drahé, což se promítne do ceny vstupného. „Lístky na stání stojí necelých tři sta korun a na sezení necelých pět set korun. Do budoucna však plánujeme propojit obě akce jedním zvýhodněným vstupným,“ řekl Juřička.