Využila toho například rakvická Réva, která včera ráno vyslala do vinice přes dvacet sběračů. „Začali jsme kolem šesté a sbírali až do osmi hodin. Pak jsme toho museli nechat. Vyšlo sluníčko a hrozny začaly zaměkávat,“ řekl jednatel rakvického vinařství Bronislav Průdek.

V katastru Hustopečí nasbírali pracovníci Révy necelou traktorovou vlečku hroznů odrůd Tramín červený a Ryzlink rýnský. Ještě je čeká André a Rulandské bílé. „Posbírali jsme asi třetinu hroznů, které jsme ve vinohradech na ledové víno nechali. V úterý budeme pokračovat, zrána je to nejlepší. Raději půjdeme vícekrát,“ vyjádřil se Průdek.

Podle něj je ideální teplota na sbírání hroznů pro ledové víno minus devět stupňů Celsia. „Právě tolik bylo dnes ráno. Na hroznu se vytvoří ledová tříšť, není ani měkký ani tvrdý,“ popisoval vinař, kterého potěšil i překvapivě dobrý stav hroznů. Zejména André.

„Spokojení jsme i s cukernatostí, při lisování se pohybovala kolem sedmatřiceti stupňů. Předpověď nám přeje, počasí snad dva dny vydrží. To by nám mělo stačil,“ věří.

Hrozny sbírali v noci

Ještě o devět hodin dříve poslal sběrače do terénu vinař Petr Marcinčák z Mikulova. „V noci jsme všechno posbírali. Byly toho asi tři hektary, konkrétně odrůdy Ryzlink vlašský a Svatovavřinecké. Teplota začala padat v neděli po šesté hodině večer, sbírat jsme začali kolem deváté,“ přiblížil Marcinčák noční manévry ve vinohradech.

Byť meteorologové předpovídají mrazy i na další dny, nebylo podle něj na co čekat. „Záleží, jak jsou hrozny zbavené vody. Vzhledem k tomu, že visely ve vinici celkem dlouho a cukernatost byla přes padesát stupňů vylisovaného moštu, byl nejvyšší čas. Hrozny byly i předchozími mrazy a počasím, které panovalo, částečně vysušené,“ vysvětlil Marcinčák, který letos očekává kolem čtyř tisíc litrů ledového vína.

Ledová vína, neboli ledovky, jsou vyhledávanou pochoutkou. Jde o sladká vína hutné a olejnaté konzistence, které obsahují minimálně sto gramů zbytkového cukru.

Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra ve Valticích Marka Babisze jsou v ledovém víně zkoncentrované veškeré složky z moštu. „Voda zůstane vymražená, takže se zakoncentrují nejen cukry, ale i kyseliny a ostatní látky. Tím, že voda zůstane zmrzlá v bobulích, tak se koncentrace všech těchto složek znásobí,“ vysvětlil Babisz.

Nedělní celodenní mráz a teploty klesající v noci až k minus deseti stupňům podle něj zaručí, že letošní ledová vína budou velice kvalitní. „V podstatě čtyřiadvacet hodin mrzlo, takže voda z bobulí nemohla roztát. Cukernatosti budou poměrně vysoké, takže výlisnost bude o to nižší, ale myslím si, že o to kvalitnější ledové víno bude,“ podotkl sommelier.

Mnozí lidé soudí, že ledová vína jsou svou sladkostí sympatičtější spíše ženám. Tento mýtus nepotvrzuje například mikulovská místostarostka Ilona Žižková Vágnerová. „Nejsem pravidelným konzumentem ledového vína. Že bych si otevřela láhev, tak to ne. Ledové víno mi chutná, jestliže absolvuji nějakou ochutnávku a v celé řadě patří toto víno k podávaným zákuskům,“ vylíčila.

Dost drahá třešinka

Právě poslední chod hostiny je tou správnou příležitostí pochutnat si na ledovém víně. Podle Babisze bývá vždycky pomyslnou třešinkou na dortu. „Hodí se třeba ke sladšímu dezertu, ovocnému salátu. Výborná kombinace jsou třeba husí játra. To je pak delikatesa,“ poznamenal.

Cena ledového vína se odvíjí od jeho jedinečnosti. Platí, že čím je ho méně, tím jeho cena stoupá. Vinaři obvykle chtějí za láhev – nejčastěji o objemu 0,2 litru, popřípadě 0.375 litru – od tří set do šesti či sedmi set korun, někdy i více.