Lidé si dlouhodobě stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangasia obsahují příliš mnoho vody. Test provedený na 22 namátkou zakoupených rybích výrobcích to potvrdil. „Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla šéfredaktorka časopisu Ida Rozová.

Mnozí zpracovatelé používají technologii dvojitého zamrazení. Ryby jsou prvně zmraženy po ulovení rovnou v rybářské lodi, poté na pevnině rozmraženy a zpracovány. Podle dTestu se při tomto procesu ztrácí buněčná voda, bílkoviny a další živiny, a tím i hmotnost masa. Před opětovným zmrazením se rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové a chloridu sodného.

„Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," řekla Rozová. Podle které současná legislativa navíc znesnadňuje kontrolu hmotnosti záměrně přidané vody. Od srpna 2009 mohou prý dozorové orgány v důsledku metodického pokynu ministerstva zemědělství kontrolovat pouze hmotnost glazury, ale ne vody. „Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," podotkla Rozová.

Duben to však odmítl. „Zákazníci nejsou vydáni nikomu napospas. Když se podívají na označení výrobků, na etikety, musí jim být zakrátko jasno, kolik je masa a kolik je vody," podotkl s tím, že se na obalu voda neoznačuje pouze, pokud je její obsah do pěti procent. Vyšší obsah vody musí být označen. Jeho případné překročení veterináři postihují. Například letos v červnu bylo kvůli nepovolenému obsahu vody vráceno do Číny 22 tun masa z aljašské tresky.