VYBERTE SI REGION

K zákusku Marlenka už je i káva téhož jména

Frýdek-Místek /FOTOGALERIE/ – Gevorg Avetisyan společně se svou sestrou upekli před sedmi lety první Marlenku ve Frýdku-Místku. Nyní si k dortu můžete dát také kávu téže značky podle staroarménské receptury.

20.5.2010 2
SDÍLEJ:

Nová káva Marlenka se připravuje na horkém písku v džezvách.Foto: Deník/Tomáš Machálek

„Uvedli jsme kávu, která se podává podle staroarménské receptury. Tato káva se připravuje na horkém písku. Dopřát si ji můžete buď v Bon cafe v Místku nebo v Cinema star v Ostravě,“ prozradil Gevorg Avetisyan.

Samotný nápad na kávu Marlenka měl Avetisyan více než před rokem. „Mám v plánu vybudovat síť kaváren Marlenka, kde bude káva i dort. Název Marlenka by byl součásti stávajících kaváren,“ doplnil Avetisyan s tím, že tyto kavárny by byly například v centrech měst.

Nová káva Marlenka je směsí brazilské a guatemalské kávy. Než byla připravena tato směs kávy, Gevorg Avetisyan vyzkoušel mnoho jiných směsí. „Hlavně jsem potřeboval, aby káva Marlenka byla mimořádně jemná, neagresivní, nekyselá. Chtěl jsem, aby kávy byla jemná stejně, jako je dort Marlenka,“ vysvětlil Avetisyan.

„Příprava této kávy je naprosto originální, s podobnou přípravou se můžete setkat ještě místy například v Řecku. Základem jsou džezvy, což jsou nádoby, do které dáte kávu s trochou cukru, aby se vytvořil karamel a následně džezvy položíte na rozehřátý písek. Poté dolijete studenou vodu, zamícháte a za několik minut začne káva pěnit. Lžičku pěny dáte do šálku a následně do něj vlijete zbytek z džezvy,“ popsal v krátkosti postup výroby kávy podle staroarménské receptury Avetisyan s tím, že džezvy jsou různých velikostí, podle toho, kolik káv bude kavárník chtít připravit.

Důležitým faktem kávy Marlenka je, že je mleta na velice jemno, čímž vynikne skvělé aroma kávy. „Také příprava této kávy je hlavně obřadem, tak jak je to v Arménii. Člověk má chodit do kavárny odpočívat, relaxovat,“ doplnil Avetisyan, který musí personál kaváren, kde se tato káva bude podávat, zaškolit. „Zařízení pak kavárně zapůjčím,“ uzavřel Avetisyan.

Autor: Tomáš Machálek

20.5.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Forejtův případ je varující zprávou o poměrech na Hradě, píše tisk

Praha - Odchod ředitele protokolu Pražského hradu Jindřicha Forejta, který se v úterý vzdal svého místa, je drsnou a varující zprávou o poměrech na Hradě. V komentáři to dnes píšou Hospodářské noviny. Případu se věnují všechny české deníky. Lidové noviny si v souvislosti s tím všímají bezpečnostních hrozeb, kterých je podle nich Hrad plný. Právo se pozastavuje nad "úpornou snahou dvou pochybných individuí" dostat kompromitující materiál do seriózních médií.

Babiš obhajoval rozpočet, dle něj je podstatné, že deficit klesá

Praha - Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) před jednáním Sněmovny obhajoval navržený deficit státního rozpočtu na příští rok ve výši 60 miliard korun. Podle něj je podstatné, že se od začátku funkčního období vlády daří deficit postupně snižovat, stejně jako státní dluh. Odmítl také výtky opozice, že je v rozpočtu málo investic.

Vysmívaný uklízeč z Rijádu získal po kampani na netu šperky

Rijád - Bangladéšský uklízeč ze saúdskoarabské metropole Rijádu, jemuž se na sociálních sítích vysmívali za to, jak na fotografii zírá do výlohy klenotnictví, po internetové kampani na jeho podporu získal sadu zlatých šperků. Lidé mu také přislíbili tisíce rijálů, informovala televizní stanice CNN.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies