VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K zákusku Marlenka už je i káva téhož jména

Frýdek-Místek /FOTOGALERIE/ – Gevorg Avetisyan společně se svou sestrou upekli před sedmi lety první Marlenku ve Frýdku-Místku. Nyní si k dortu můžete dát také kávu téže značky podle staroarménské receptury.

20.5.2010 2
SDÍLEJ:

Nová káva Marlenka se připravuje na horkém písku v džezvách.Foto: Deník/Tomáš Machálek

„Uvedli jsme kávu, která se podává podle staroarménské receptury. Tato káva se připravuje na horkém písku. Dopřát si ji můžete buď v Bon cafe v Místku nebo v Cinema star v Ostravě,“ prozradil Gevorg Avetisyan.

Samotný nápad na kávu Marlenka měl Avetisyan více než před rokem. „Mám v plánu vybudovat síť kaváren Marlenka, kde bude káva i dort. Název Marlenka by byl součásti stávajících kaváren,“ doplnil Avetisyan s tím, že tyto kavárny by byly například v centrech měst.

Nová káva Marlenka je směsí brazilské a guatemalské kávy. Než byla připravena tato směs kávy, Gevorg Avetisyan vyzkoušel mnoho jiných směsí. „Hlavně jsem potřeboval, aby káva Marlenka byla mimořádně jemná, neagresivní, nekyselá. Chtěl jsem, aby kávy byla jemná stejně, jako je dort Marlenka,“ vysvětlil Avetisyan.

„Příprava této kávy je naprosto originální, s podobnou přípravou se můžete setkat ještě místy například v Řecku. Základem jsou džezvy, což jsou nádoby, do které dáte kávu s trochou cukru, aby se vytvořil karamel a následně džezvy položíte na rozehřátý písek. Poté dolijete studenou vodu, zamícháte a za několik minut začne káva pěnit. Lžičku pěny dáte do šálku a následně do něj vlijete zbytek z džezvy,“ popsal v krátkosti postup výroby kávy podle staroarménské receptury Avetisyan s tím, že džezvy jsou různých velikostí, podle toho, kolik káv bude kavárník chtít připravit.

Důležitým faktem kávy Marlenka je, že je mleta na velice jemno, čímž vynikne skvělé aroma kávy. „Také příprava této kávy je hlavně obřadem, tak jak je to v Arménii. Člověk má chodit do kavárny odpočívat, relaxovat,“ doplnil Avetisyan, který musí personál kaváren, kde se tato káva bude podávat, zaškolit. „Zařízení pak kavárně zapůjčím,“ uzavřel Avetisyan.

Autor: Tomáš Machálek

20.5.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kožešinová farma ve Velkém Ratmírově.
22

O zákazu kožešinových farem bude Senát rozhodovat od 19. července

Šeberák.
26

Teplý víkend je tu. Přírodní koupaliště v Česku mají většinou čistou vodu

Nedostatek tekutin může způsobit malátnost i selhání oběhu

Nedostatek tekutin může v současném horkém počasí způsobit malátnost, bolest hlavy a sníženou výkonnost. Při ztrátě vody na úrovni pěti procent lidské váhy hrozí oběhové selhání. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Podle předpovědi meteorologů dnes teploty vystoupí k 35 stupňům Celsia.

Rektor Zima: Ministr Pilný se bude snažit zohlednit VŠ, záleží to na Štechovi

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ve čtvrtek ujistil zástupce České konference rektorů (ČKR), že investice do vzdělání a vysokého školství pokládá za prioritu. ČTK to řekl předseda ČKR a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima po jednání na ministerstvu financí. Pilný podle něj slíbil, že se bude snažit zohlednit požadavky škol při sestavování rozpočtu. Záležet prý bude na tom, jaké priority mu předloží ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD).

Bradáčová: V Rathově kauze soud nemusí znovu provádět důkazy

V korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nebude středočeský krajský soud muset opakovat žádné důkazy, a to ani odposlechy. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to dnes uvedla v pořadu Českého rozhlasu 20 minut Radiožurnálu. O přípustnosti odposlechů jako důkazů rozhodl počátkem června Nejvyšší soud.

Trump se brání: Tajné nahrávky rozhovorů s Comeym jsem nepořídil

Není den, aby nebylo slyšet o novém americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. Tentokrát se vyjádřil k ostře sledované kauze, kdy se měl pokusit ovlivnit vyšetřování možného zásahu Ruska do volební kampaně. A to především odvoláním šéfa FBI Jamese Comeyho, jehož rozhovory měl tajně nahrávat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies