Členové mysliveckých sdružení rozmisťovali o víkendu pachové ohradníky u cest, okrajů lesů a polí, kvůli zamezení šíření afrického moru prasat v našem regionu a mimo něj. Podle odborníků se jedná o nejrychlejší řešení. Ale i když se myslivcům jejich záměr vydaří, vyhráno ještě nemají.

„Ještě dva roky po posledním úhynu na nákazu africkým morem prasat, bude muset být celá zasažená oblast prosta výskytu tohoto onemocnění, abychom mohli říct, že se již u nás africký mor prasat nevyskytuje,“ uvedl Leo Mackovík, hospodář Mysliveckého sdružení Lukov-Vlčková. Myslivci a současně s nimi zemědělci a drobní chovatelé mají také velké obavy, aby se nákaza nepřenesla na domácí a zemědělské chovy prasat. Zatím se nákaza šíří jen mezi divočáky.

PĚNA MUSÍ NABOBTNAT. Jednatel společnosti Ekoplant Vlastimil Nevrkla vysvětluje myslivci Petrovi Žůrkovi, jak postavit pachový ohradník
Kelímky u cest? Speciální ohradníky pro prasata

„Kdyby se nákaza rozšířila v chovu prasat, tak se můžeme bavit o škodách, které mohou dosáhnou až do miliard korun,“ varoval Leo Mackovík.

Myslivci v celé zasažené oblasti proto museli rozmístit tisíce plastových kelímků s odpuzující látkou.

Kelímky nejprve naplnili v pátek speciální pěnou, která po pěti hodinách zvětšila svůj objem. Do ztuhlé pěny pak aplikovali pomocí speciálního spraye odpuzující koncentrát a takto připravené nádoby rozestavěli v zamořené oblasti.

„Dnes večer musíme naplnit přes tisíc kelímků pěnou, ráno do ní nastříkat pach a pak je rozestavit po trase dlouhé více než pět kilometrů,“ popsal včera odpoledne starosta obce Lukov a předseda Mysliveckého spolku Lukov–Vlčková Jiří Jangot.

Použitá odpuzující látka je kyselina valerová, kterou zvěř vnímá jako pach predátora. Proto se místům okolo ohradníku raději vyhýbá.
Jak celá akce vypadala, se můžete podívat v naší galerii.

Ilustrační foto.
Další mimořádná opatření nařídila veterinární správa kvůli africkému moru prasat