„Při kolektivních vyjednáváních o mzdách pro letošní rok bylo patrné, že si odbory uvědomují tíživou ekonomickou situaci a raději preferují udržení pracovních míst než zvyšování mezd," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Podle něj se v prvním čtvrtletí průměrná mzdy meziročně zvýšila zhruba o dvě procenta, což znamená více méně stagnaci reálných mezd.

„Podle našich odhadů by v prvním čtvrtletí letošního roku mohla nominální průměrná hrubá mzda v ČR vzrůst o 1,7 procenta meziročně. Jelikož průměrná inflace za první tři měsíce byla rovněž 1,7 procenta, reálná mzda by se měla udržet na loňské úrovni," uvedl analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Trh práce a tím i vývoj mezd reaguje podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa se zpožděním na vývoj ekonomiky. „Dynamika nominálních mezd se již od roku 2010 drží okolo dvou procent a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v dohledné budoucnosti měnit," uvedl.

Lidé platí solidární daň

Letošní rok bude i podle analytika ČSOB Petra Dufka z pohledu reálných mezd opět celkem nepříznivý a jen stěží se mzdám podaří pokrýt inflaci. „To samozřejmě nepodpoří tolik a už dlouho očekávaný růst spotřeby domácností, který by mohl naši ekonomice alespoň trochu pomoci," uvedl.

Pokles průměrné mzdy v nominálním i reálném vyjádření pak očekává analytik Home Credit Michal Kozub. Podle něj průměrná mzda ve čtvrtletí klesla o 0,2 procenta, což je reálný pokles o dvě procenta. Důvodem je podle něj změna výplaty bonusů a špatná situace na trhu práce. Mzdy na konci minulého roku byly totiž výrazně ovlivněné předčasnou výplatou bonusů a odměn, kvůli daňové optimalizaci. Od letoška totiž platí lidí s příjmem nad 100.000 korun sedmiprocentní tzv. solidární daň.

Údaje budou zveřejněny ve středu

V samotném čtvrtém čtvrtletí 2012 byla průměrná hrubá nominální mzda 27.170 korun, což je o 964 Kč, tedy 3,7 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Reálně tak mzda stoupla o 0,9 procenta. Za celý loňský rok průměrná mzda v Česku stoupla o 2,7 procenta na 25.101 Kč. Reálně ovšem klesla o 0,6 procenta.

Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za první čtvrtletí ve středu 5. června.