VYBERTE SI REGION

V případě úplného zákazu prodeje lihovin by likérky přišly o stovky milionů

Praha – Metanolová aféra za sebou nemusí zanechat jen samé poražené. Paradoxně na ní mohou vydělat výrobci značkových lihovin. „Kdo z toho těží už teď, jsou značkoví výrobci. Už se ukazuje, jaká je hodnota značky," míní šéfredaktor odborného časopisu Marketing & Media Daniel Köppl.

14.9.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

Předpokládá totiž, že těmto výrobcům se nyní budou vracet investice, které dlouhé roky vynakládali na budování vlastní image. „Jsou to částky v řádech milionů korun," doplnil Daniel Köppl.

Tržby klesají

Zatím však nelze odhadnout, jaký dopad bude mít na likérky zákaz prodeje rozlévaného alkoholu u stánků. Každopádně už teď restauratéři hlásí, že prodej lihovin klesl až o polovinu. Uvádí to bleskový průzkum společnosti Mag Consulting, podle něhož klesly ve stravovacích zařízeních tržby o šest až osm procent.

K podobnému závěru dospěl i portál lunchtime.cz. V průzkumu pro ČTK, v němž se zaměřil na restaurace, bary a kluby na Ostravsku, prodej tvrdého alkoholu klesl ve čtyřiceti procentech z nich.
Zrušení stánkového prodeje sice podle Unie výrobců a dovozců lihovin likérky poškodí, mnohem větší dopad by ovšem měl na výrobce zákaz prodeje v kamenných obchodech. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tuto možnost nevyloučil, pokud by se rychle nepodařilo najít zdroj jedovatého metanolu. V takovém případě by ztráty na tržbách likérek údajně šly do stovek milionů korun.

Nadšení by z takového opatření nebyli ani obchodníci. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka řekl, že plošný zákaz by byl dokonce kontraproduktivní.
„Myslím tím to, že v případě nouze se alkoholu lačný zákazník může začít obracet na takzvaný garážový prodej, který je zcela nekontrolován," vysvětlil.

Alkohol nezlevní

Tím by tratil i stát, protože by mu klesla také částka vybraná na spotřební dani. Z legálního alkoholu na této dani každý den inkasuje 18 milionů korun. Tato taxa se naposledy zvedla v roce 2010 na 285 korun z litru čistého lihu.
Přestože se kvůli současné aféře množství lidí od tvrdého alkoholu odvrací, na jeho cenu to zřejmě nebude mít velký vliv. „Prostor pro marži výrobců je velmi malý. Největší položku z ceny dělá spotřební daň a marže obchodníků," řekl mluvčí Unie výrobců a dovozců lihovin Jiří Janoušek.

Například ze stokorunové láhve tuzemáku, kdy v podobě spotřební daně do státní pokladny spadne přes 50 korun, dalších dvacet až třicet korun jsou marže obchodníků. „Po odečtení nákladů a dalších položek je zisk výrobce z této láhve asi koruna až dvě," dodal.

Šéf restauratérské asociace Václav Stárek: Plošný zákaz prodeje alkoholu je nereálný

Stánky na nádražích nebo tržištích, které obklopují obskurní postavičky se skleničkou tvrdého alkoholu v ruce. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek tvrdí, že takové stánky už dávno neměly vůbec existovat.

Nakolik se současná situace dotkla restauratérů?
Žádný průzkum jsme neudělali. Dokonce si nemyslím, že by to měl být problém restaurací. Zejména závadný alkohol lidé nekoupili v restauraci, ale v nějakém stánku nebo obchodu formou stáčeného alkoholu, což se v restauracích neděje. Navíc si myslíme, že lidé chodí do restaurací, aby se najedli, dali si pivo, víno, ale tvrdý alkohol tvoří menší část konzumace ve většině restaurací.

Bleskový průzkum společnosti Mag Consulting ovšem uvádí, že restauratérům klesly tržby 
o šest až osm procent…
Nevím, jakým způsobem Mag Consulting provádí svoje průzkumy, ale tvrdit tři dny poté, že klesly tržby o osm procent, je hodně odvážné. Zvlášť když se podíváte, jakou část tržeb dělá tvrdý alkohol. Ale jak říkám, v tomto případě není důvod 
k panice, protože restaurace nelegální zdroje nepoužívají.

Považujete zákaz prodeje alkoholu ve stáncích za správný?
Systémovým problémem
v naší republice je to, že je možné koupit stáčený alkohol třeba v trafice. To mi nejde na rozum. Alkohol by se měl prodávat pouze v obchodech, které jsou určeny pro prodej potravin, a pak budou pod kontrolou. Potom v restauracích, ale ne někde ve stánku na nádražích nebo tržnicích. Tuto myšlenku jsme dokonce podporovali a měla by být součástí zákona. Nejde jen o to, že se tam může prodávat nebezpečný alkohol, ale také o otázku hygieny. Když se podívám třeba na stánky v Praze na holešovickém nádraží, tak se divím, že tam vůbec něco takového může ještě existovat.

Pokud se rychle nenajde zdroj nebezpečného alkoholu, hrozí zákaz prodeje rozlévaných lihovin i v restauracích…
Pokud někdo prodává tvrdý destilát z kanystru, je jenom na státu, jakým způsobem tento obchod nastaví a jakým způsobem ho bude kontrolovat. Ale říct, že kvůli tomu zastavím veškerou distribuci veškerých tvrdých alkoholových nápojů, je naprosto neuskutečnitelné. Nevím, co má pan ministr přesně na mysli, ale je nerealistické říct, že se u nás nebude prodávat žádný rozlévaný alkohol, ale pouze v zapečetěných láhvích.

Máte přehled, jak velká část restaurací může nabízet alkohol, který pak do láhví přelévají 
z velkých barelů?
Musel bych mít křišťálovou kouli, abych mohl říct, že tento problém vůbec neexistuje. Samozřejmě se na něj může někde narazit, ale tento problém se primárně netýká restaurací.

Autor: Vilém Janouš

14.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Předseda ODS Fiala: Zemanův projev ukázal na jeho sbližování s Babišem

Praha - Projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu ukázal na jeho sbližování s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Novinářům to dnes řekl předseda opoziční ODS Petr Fiala s tím, že to nepokládá za šťastné pro Česko. Zeman podle Fialy svými závěry popřel některé teze, které sám v projevu přednesl.

Babiš obhajoval rozpočet, dle něj je podstatné, že deficit klesá

Praha - Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) před jednáním Sněmovny obhajoval navržený deficit státního rozpočtu na příští rok ve výši 60 miliard korun. Podle něj je podstatné, že se od začátku funkčního období vlády daří deficit postupně snižovat, stejně jako státní dluh. Odmítl také výtky opozice, že je v rozpočtu málo investic.

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies