Na severu Moravy a ve Slezsku nastane analogová tma 11. listopadu.

Vypnut bude poslední vysílač velkého výkonu, který je umístěný v ostravském obvodu Hošťálkovice. Odpojeny budou i menší vysílače. „Týká se to však pouze vysílání soukromých televizních stanic Nova a Prima. Česká televize zde ukončila zemské analogové televizní vysílání s předstihem již 31. října,“ uvedl Duspiva. Ve stejný den vypne televize Prima také vysílače Olomouc-Radíkov na Jesenicku a Valašské Klobouky-Ploštiny na Zlínsku.

Po 11. listopadu budou analogově vysílat již jen některé vysílače na Zlínsku a Jesenicku. „Česká televize je vypne k 30. listopadu, televize Nova a Prima pak nejpozději do 30. června. 2012,“ dodal mluvčí projektu digitalizace Tadeáš Novák.

Současné odpojování analogových vysílačů se týká území, kde žije téměř 1,2 milionu lidí. Drtivá většina z nich je připravena. „Odhadujeme, že přibližně 10.000 domácností není připraveno. V tomto čísle jsou ale například i lidé, kteří se nechtějí dívat na televizi. Jen malé procento není o digitalizaci informováno,“ vysvětlil Duspiva.

Přechod na digitální televizní vysílání se netýká těch, kteří přijímají signál přes kabel, satelit nebo internet. Majitelé analogových televizí, kteří televizní signál dosud přijímají přes anténu, mohou přechod vyřešit využitím kabelové nebo satelitní televize, zakoupením set-top-boxu či nového přijímače s vestavěným digitálním tunerem.

Pro zmírnění případných problémů organizuje národní koordinační skupina informační kampaň. Lidé se mohou se změnami podrobně seznámit hlavně na webových stránkách www.digitalne.tv a bezplatné infolince 800 90 60 30.