VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejkvalitnější vepřové roste na biofarmě u Jihlavy

Jihlava – Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.

10.2.2011
SDÍLEJ:

Majitel sasovské biofarmy Josef Sklenář se svými svěřenci těsně před jejich přesunem do chléva. V březnu se ocitnou znovu pod širým nebem.Foto: DENÍK/ Stanislav Jelínek

Desítky černobílých prasat si užívají v ustájení biofarmy Sasov na samém jižním okraji Jihlavy kvalitní krmení v kvalitě bio a volnost.

Kdykoli se jim zachce, mohou si zaskotačit pod širým nebem a vrátit se do tepla chléva. Tu ještě nedávno sdílelo ve dvou skupinách 50 kusů přeštického černostrakatého prasete.

Prasata dostávají to nejlepší

Podzimní porážka na sasovských bio jatkách ukončila život deseti z nich. Maso zkoumají renomované laboratoře, aby potvrdily, zda obsah prospěšných a škodlivých látek v mase zvířat, chovaných většinu roku pod širým nebem, je lidskému tělu prospěšnější, než maso z běžných chovů.

Přeživší prasata na sasovské farmě čeká na jaře další změna k lepšímu. Chovatelé jim balíky slámy jako mantinely ohradí kus pole, sadu nebo louky, kde prožijí další měsíce kvalitního života.

Majitel biofarmy Sasov Josef Sklenář se jako jediný z biochovatelů v tuzemsku pustil s výzkumným ústavem potravinářským za podpory Ministerstva zemědělství do experimentu chovu zvířat pod širým nebem na volné pastvině.

Výsledky potvrdí v mase rozdíly

Projekt odstartoval na sasovské farmě na podzim před dvěma lety. Srovnávací skupina nejčastěji chovaných bílých prasat ve vepříně u Prahy dostává totéž krmení a žije v týchž podmínkách, jako statisíce běžně chovaných prasat.

„Prasata v Sasově žijí oproti těm ustájeným velmi zdravě. Nic jim nebrání, aby se rozeběhla po pastvině a mohou si vybírat, na co právě dostanou chuť. Na zelené ploše si mohou vyrýt všeho habaděj. Nejrůznější rostlinky, kořínky, hmyz, larvy a všechno možné. Rozdíl mezi jejich stravou a stravou těch konvenčně chovaných je obrovský,“ uvedl včera Josef Sklenář.

Odborníci předpokládají, že analýzy čtyřletého experimentu potvrdí u masa z chovu pod širým nebem lepší chuťové vlastnosti, vyšší množství příznivě působících složek a snížení škodlivých látek.

„Chuťově je maso kvalitnější. Prokazování pozitivních a škodlivých látek v mase je běh na delší trať, ale jsem velmi rád, že Výzkumný ustav živočišné výroby v Uhříněvsi se začal zabývat chovem prasat ve volné přírodě. Zákazník tak dostane možnost koupit si velmi dobré a zdravé maso,“ přiblížil zemědělský odborník a někdejší náměstek ministra zemědělství Jiří Urban.

Prasata v biofarmě Sasov v sezoně žijí asi na hektaru plochy. Až parcelu rozryjí na hliněnou pláň bez rostlin, dělníci přesunou těžké balíky slámy o sto metrů dál a prasata přeběhnou na čerstvou zelenou plochu.

Čtěte také: Zemědělské farmy na Blanensku chybí

Autor: Stanislav Jelínek

10.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úterní tragická dopravní nehoda u Chvojence. Řidič osobního vozu narazil do stromu, osudným se mu staly byrely s naftou, které vezl.
AKTUALIZOVÁNO
7

Řidič sjel ze silnice, po nárazu do stromu ho rozdrtil sud

Exploze na koncertě v Manchesteru
AKTUALIZOVÁNO
27 9

Smrt 22 lidí. K útoku v Manchesteru se přihlásil Islámský stát

Bouře na magistrátu. Vznikne Blanka II?

Vedení města se nemůže dohodnout na podobě dokončení severovýchodní části městského okruhu. Ve hře jsou dvě varianty.

Nedůstojná pohřební praxe dál pokvete. Hromadný svoz nebožtíků neskončí

/INFOGRAFIKA/- Část pohřebních služeb vydělává až miliony korun ročně na neetické dopravě zemřelých do krematorií.

Vaření bez hranic aneb Varné desky bez vymezených varných zón

Také vás nudí hledat hrnce, které svým dnem přesně padnou na velikost plotýnky? Nebo už jste od tohoto hledání osvobozeni, vaříte podle libosti v čemkoliv, a přesto neplýtváte energií?

Změny na STK: Dovozové kontroly se ruší, emise se budou fotit

Regionální Deník pro vás ve spolupráci s odborníky z Profesní komory STK, Autoklubu ČR a ÚAMK připravil motoristický seriál „Změny na STK & Jedeme na dovolenou 2017". Každé úterý až do prázdnin najdete v Deníku přehled chystaných změn a rady, na co si dát pozor při prázdninovém cestování. Dnes začínáme novinkami při registraci aut a přehledem úkonů na STK a základními radami.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies