VYBERTE SI REGION

Na jihu Čech začala sklizeň zelí, bude ho méně než loni

Roudné (Českobudějovicko) - V Zemědělském podniku Malše Roudné na Českobudějovicku začala sklizeň zelí. Pěstitelé stále doufají, že pozdní odrůdy po tropickém létě a po deštích v uplynulých dnech ještě dorostou, se sklizní proto nespěchají. Teprve koncem měsíce krouhárna zahájí šestidenní provoz, řekl dnes předseda dozorčí rady podniku Eduard Šebenda.

13.9.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Radmila Šepsová

"Zelí jsme zaseli na 30 hektarech a kapustu na dalších čtyřech, rozloha se proti loňsku neměnila. Zelí bude letos asi o 200 tun méně, tedy kolem tisícovky," uvedl. V letošním tropickém počasí se podle něj pozitivně projevilo to, že podnik pěstuje zelí u řeky, kde se přece jen drží více vlhkosti, a také to, že zelí sejí a nesázejí sazenice.

Ceny hlávek i krouhaného zelí musel podnik letos zvýšit kvůli nákladům, které si extrémní počasí vyžádalo. Cena kilogramu hlávkového zelí stoupla z šesti na devět korun, krouhaného z loňských 13 na 15 korun. Zelí bude kvůli suchému počasí proti minulým letům méně šťavnaté. Hlávky ale netrpěly houbovými chorobami.

Zemědělský podnik Malše navazuje na stoletou tradici krouhárny, která zpracovává surovinu z úrodných zelných lánů kolem řeky Malše. Jeho výrobky získávají odborná ocenění a těší se oblibě mezi znalci i dalšími spotřebiteli. Místní říkají, že kdo má zelí rád, ten je stále mlád. Na rozdíl od jiných pěstitelů zelí v Roudné nesázejí, ale sejí.

Přímo od zpracovatelské linky si lidé každoročně odvezou zhruba 100 tun čerstvé krouhanky, kterou si pak doma nakládají podle tradičních rodinných receptů. Asi 400 tun zelí dodává podnik konzervárnám, 90 tun si koupí pekaři na jihočeské zelňáky. Ve větším ho odebírají restaurace a jídelny.

Roudenská krouhárna má podle Šebendy jedinečnou technologii k výrobě kysaného zelí. Na posklizňové lince v nejvyšším patře zpracovatelské haly se odvrtají košťály, odeberou vnější listy hlávek zelí a to pak putuje na krouhačku. Prosolená krouhanka provoněná kmínem padá rovnou o patro níž do obřích kvasných kádí. "Unikátnost technologie tkví v tom, že kvasný lák je ze sil přečerpáván, neodtéká do sběrných jímek jako jinde a zelí je expedováno ve vlastním láku. Jinde ho doplňují zvlášť vyrobenou solankou," uvedl Šebenda.

ZP Malše je největším pěstitelem zelí na jihu Čech. Letos ho zemědělci v kraji podle statistiků v kraji nasázeli na 71 hektarech.
Jaroslava Mikešová kš

Autor: ČTK

13.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies