VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na jihu Čech začala sklizeň zelí, bude ho méně než loni

Roudné (Českobudějovicko) - V Zemědělském podniku Malše Roudné na Českobudějovicku začala sklizeň zelí. Pěstitelé stále doufají, že pozdní odrůdy po tropickém létě a po deštích v uplynulých dnech ještě dorostou, se sklizní proto nespěchají. Teprve koncem měsíce krouhárna zahájí šestidenní provoz, řekl dnes předseda dozorčí rady podniku Eduard Šebenda.

13.9.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Radmila Šepsová

"Zelí jsme zaseli na 30 hektarech a kapustu na dalších čtyřech, rozloha se proti loňsku neměnila. Zelí bude letos asi o 200 tun méně, tedy kolem tisícovky," uvedl. V letošním tropickém počasí se podle něj pozitivně projevilo to, že podnik pěstuje zelí u řeky, kde se přece jen drží více vlhkosti, a také to, že zelí sejí a nesázejí sazenice.

Ceny hlávek i krouhaného zelí musel podnik letos zvýšit kvůli nákladům, které si extrémní počasí vyžádalo. Cena kilogramu hlávkového zelí stoupla z šesti na devět korun, krouhaného z loňských 13 na 15 korun. Zelí bude kvůli suchému počasí proti minulým letům méně šťavnaté. Hlávky ale netrpěly houbovými chorobami.

Zemědělský podnik Malše navazuje na stoletou tradici krouhárny, která zpracovává surovinu z úrodných zelných lánů kolem řeky Malše. Jeho výrobky získávají odborná ocenění a těší se oblibě mezi znalci i dalšími spotřebiteli. Místní říkají, že kdo má zelí rád, ten je stále mlád. Na rozdíl od jiných pěstitelů zelí v Roudné nesázejí, ale sejí.

Přímo od zpracovatelské linky si lidé každoročně odvezou zhruba 100 tun čerstvé krouhanky, kterou si pak doma nakládají podle tradičních rodinných receptů. Asi 400 tun zelí dodává podnik konzervárnám, 90 tun si koupí pekaři na jihočeské zelňáky. Ve větším ho odebírají restaurace a jídelny.

Roudenská krouhárna má podle Šebendy jedinečnou technologii k výrobě kysaného zelí. Na posklizňové lince v nejvyšším patře zpracovatelské haly se odvrtají košťály, odeberou vnější listy hlávek zelí a to pak putuje na krouhačku. Prosolená krouhanka provoněná kmínem padá rovnou o patro níž do obřích kvasných kádí. "Unikátnost technologie tkví v tom, že kvasný lák je ze sil přečerpáván, neodtéká do sběrných jímek jako jinde a zelí je expedováno ve vlastním láku. Jinde ho doplňují zvlášť vyrobenou solankou," uvedl Šebenda.

ZP Malše je největším pěstitelem zelí na jihu Čech. Letos ho zemědělci v kraji podle statistiků v kraji nasázeli na 71 hektarech.
Jaroslava Mikešová kš

Autor: ČTK

13.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
3 6

Ultimátum pro Katar je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Erdogan

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZOVÁNO

V Newcastlu najelo auto do muslimů, na místě zůstalo šest zraněných

Šlo o další teroristický útok? V Newcastlu najel u sportovního centra Westgate automobil do chodců. Podle nejnovějších informací řidička zranila šest lidí, z toho tři děti. Na místě zrovna probíhaly oslavy konce ramadánu.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies