VYBERTE SI REGION

Na jižní Moravě klesnou teploty pod nulu. Vítají to vinaři

Brno - Na teploty pod nulou, které by měly být podle předpovědí už příští týden, čekají vinaři i proto, aby mohli stříhat vinnou révu. Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka při nízkých teplotách také vymrznou škůdci, například padlí révové.

10.1.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační.Foto: DENÍK/Michal Šupálek

"Pokud by škůdci nevymrzli, znamenalo by to větší náklady na ochranu vinic na jaře," řekl ředitel Chateau Valtice Marek Šťastný. Někteří vinaři čekají na mrazy kvůli stříhání révy. "Když nejsou vinice zablácené, je to jednodušší," uvedl Půček.

Na příhodnější dobu pro stříhání vinic čekají například ve Vinařství Volařík, chtějí začít stříhat až v mrazech, když na ně budou rostliny už přivyklé. "Vyšší lokality jsou odolnější, ale v nižších polohách, mrazových kotlinách by dříve ostříhané, oslabené vinice mohly utrpět následnými mrazy. Tím by mohla být ohrožena celá úroda ročníku," vysvětluje hlavní technolog Vinařství Volařík Filip Mlýnek.

Podle oslovených vinařů letošní zima, která je zatím nadprůměrně teplá, není ideální. "Nezvykle vysoké teploty v tomto období ale nebudou mít vliv na vinohrady a kvalitu či množství vína ročníku 2014," uvedl Půček.

Ledové víno

Některé vinařské firmy už kvůli teplotám vzdaly letošní produkci ledového vína a poslední hrozny už sklidily. "Naše vinařství většinou nečeká se sklizní hroznů pro ledová vína do nového roku, takže jsme tyto hrozny sklidili už 20. prosince. Vyrobíme z nich výběry z cibéb," uvedl Šťastný z Chateau Valtice.

Na ledové víno se nezaměřuje ani Zámecké vinařství Bzenec. Část hroznů ale na vinicích ještě má. "Teď hrajeme vabank. Buď to vyjde, nebo nevyjde. Primárně nám nešlo o výrobu ledového vína, ale dosažení požadované cukernatosti," uvedl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Část hroznů má na vinicích ještě Vinařství Volařík. Podle Mlýnka ale jejich kvalita klesá. "Máme ještě ve vinicích tramín, ale už teď více než polovina hroznů opadala. Mám obavu, že letos už ledová vína nebudou, rapidně se zhoršuje zdravotní stav hroznů. Základem pro výrobu kvalitního ledového vína je co nejlepší stav hroznů, a ten už není ideální," uvedl Mlýnek.

Autor: ČTK

10.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies