VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na jižní Moravě klesnou teploty pod nulu. Vítají to vinaři

Brno - Na teploty pod nulou, které by měly být podle předpovědí už příští týden, čekají vinaři i proto, aby mohli stříhat vinnou révu. Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka při nízkých teplotách také vymrznou škůdci, například padlí révové.

10.1.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační.Foto: DENÍK/Michal Šupálek

"Pokud by škůdci nevymrzli, znamenalo by to větší náklady na ochranu vinic na jaře," řekl ředitel Chateau Valtice Marek Šťastný. Někteří vinaři čekají na mrazy kvůli stříhání révy. "Když nejsou vinice zablácené, je to jednodušší," uvedl Půček.

Na příhodnější dobu pro stříhání vinic čekají například ve Vinařství Volařík, chtějí začít stříhat až v mrazech, když na ně budou rostliny už přivyklé. "Vyšší lokality jsou odolnější, ale v nižších polohách, mrazových kotlinách by dříve ostříhané, oslabené vinice mohly utrpět následnými mrazy. Tím by mohla být ohrožena celá úroda ročníku," vysvětluje hlavní technolog Vinařství Volařík Filip Mlýnek.

Podle oslovených vinařů letošní zima, která je zatím nadprůměrně teplá, není ideální. "Nezvykle vysoké teploty v tomto období ale nebudou mít vliv na vinohrady a kvalitu či množství vína ročníku 2014," uvedl Půček.

Ledové víno

Některé vinařské firmy už kvůli teplotám vzdaly letošní produkci ledového vína a poslední hrozny už sklidily. "Naše vinařství většinou nečeká se sklizní hroznů pro ledová vína do nového roku, takže jsme tyto hrozny sklidili už 20. prosince. Vyrobíme z nich výběry z cibéb," uvedl Šťastný z Chateau Valtice.

Na ledové víno se nezaměřuje ani Zámecké vinařství Bzenec. Část hroznů ale na vinicích ještě má. "Teď hrajeme vabank. Buď to vyjde, nebo nevyjde. Primárně nám nešlo o výrobu ledového vína, ale dosažení požadované cukernatosti," uvedl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Část hroznů má na vinicích ještě Vinařství Volařík. Podle Mlýnka ale jejich kvalita klesá. "Máme ještě ve vinicích tramín, ale už teď více než polovina hroznů opadala. Mám obavu, že letos už ledová vína nebudou, rapidně se zhoršuje zdravotní stav hroznů. Základem pro výrobu kvalitního ledového vína je co nejlepší stav hroznů, a ten už není ideální," uvedl Mlýnek.

Autor: ČTK

10.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Z areálu muniční továrny v Boříně se ozývají exploze. Hasiči se z místa museli stáhnout.
SLEDUJEME ON-LINE
13 18

Výbuch v Poličce: 19 zraněných. Policie chystá evakuaci okolí

Tramvaj přejela mladého muže u brněnského Ústředního hřbitova.
AKTUALIZOVÁNO
4

Tramvaj přejela muže ležícího na kolejích. Amputovala mu obě nohy

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Podivín – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Praha - Skupina EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoři, koupila za 50,5 milionu korun firmu Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče. Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Praha zaplatí na 22 školách výuku češtiny jako cizího jazyka

Praha - Hlavní město zaplatí ve 22 základních školách výuku češtiny pro děti, pro které není mateřským jazykem. Dvě vyučovací hodiny jednou týdně město vyjdou za celý rok zhruba na 620 tisíc korun. Přidělení peněz ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Zlikviduje KLDR svého velvyslance v Česku? Prý je na řadě

Paranoidní severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem by mohl zlikvidovat svého velvyslance v Česku Kim Pchjong-ila, který patří k členům vládnoucí dynastie. Tvrdí to zahraniční experti na KLDR, podle nichž je ambasador pro režim hrozbou, stejně jako nedávno zavražděný bratr diktátora Kim Čong-una.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies