„Zaměstnavatelé i nadále zůstávají poměrně obezřetní. Ačkoliv říjen přinesl mírné zvýšení počtu volných pozic proti nečekaně slabému září, v meziročním srovnání je stále patrný desetinový pokles celého online pracovního trhu," uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Na straně uchazečů o zaměstnání přitom v říjnu podle něj došlo k výraznému posunu. Počet jejich reakcí vystoupal nad rámec obvyklého sezonního trendu na absolutní historické maximum. Odráží to jak aktuální zvyšování míry nezaměstnanosti v ČR, tak i zhoršená očekávání lidí ohledně budoucího vývoje na pracovním trhu, dodal Mysliveček.

Počet vystavených pracovních pozic ve srovnání s říjnem loňského roku klesl o 8,6 procenta. Počet míst vhodných pro absolventy činil 3601. Drží se tak na srovnatelné úrovni jako v září (3683), při porovnání s říjnem loňského roku je však nižší o 16 procent.

Vítězí prodej a administrativa

Lidé měli zdaleka nejčastěji zájem o práci v oborech prodej a obchod (21 procent) a administrativa (16,2 procenta). Pětici oborů s nejvyšším počtem reakcí uchazečů o zaměstnání s výraznějším odstupem doplňují bankovnictví a finanční služby (6,5 procenta), doprava, logistika a zásobování (4,8 procenta) a služby (4,6 procenta).

Největší konkurence mezi uchazeči o práci je v těch oborech a profesích, kde chybějí výrazné kvalifikační bariéry. „Mnoho lidí volí pozice v prodeji/obchodu či v administrativě coby záložní variantu v případě, že se jim delší dobu nedaří najít uplatnění ve svém hlavním zaměření. V celé řadě specializovaných profesí, které vyžadují odbornější kvalifikaci, přitom i nyní lidé scházejí," doplnil Mysliveček.