Letos se strojírenský veletrh obejde bez specializovaných doprovodných veletrhů IMT, Plastex, Fondex, Profintech a veletrhu svařovací techniky Welding. Ty se konají jen jednou za dva roky ve stejném termínu a strojírenský veletrh doplňují.

Účast firem bude proto nižší než loni. "Nicméně už nyní je jasné, že to bude lepší jak v roce 2013, kdy bylo na výstavišti 1482 firem," uvedl Erlebach.

Letošní ročník nemá partnerskou zemi. Speciálními hosty budou Korea a čínská provincie Che-pej. Na veletrhu dostane letos velký prostor automatizace. "Odborníci se shodují, že s nastupující masivní automatizací, robotizací a digitalizací nastává změna stávajících výrobních, ale také logistických a obchodních procesů, která v nejbližších dvaceti letech výrazně zefektivní průmyslovou výrobu. Někde tato proměna již probíhá nebo má svoji konkrétní vizi," uvedl Erlebach.

Mezinárodní strojírenský veletrh patří k největším výstavním akcím v zemi. Loni bylo na brněnském výstavišti společně s doprovodnými veletrhy 1636 vystavujících firem z 31 zemí. Zaplnily 40.708 metrů čtverečních výstavní plochy. Brněnské výstaviště navštívilo 76.155 lidí z 53 zemí.