VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na litr slivovice je potřeba 10 kilogramů švestek

Hradecko - Proč nechávat hnít ovoce na zahradě, když z něj můžete vyrobit pálenku?

1.10.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

Máte na zahradě hromadu jablek či jiného ovoce a nevíte, co s nimi? Zavařenin a koláčů už máte plné zuby? Jednou z variant, jak zužitkovat přebytečné ovoce, je vyrobit z něj pálenku.

Jenže doma se pálit podle zákona nesmí. Proto je třeba využít služeb profesionální pěstitelské pálenice. Jedna z vyhlášených sídlí v Libčanech na Hradecku. O tom svědčí také fakt, že po dobu naší reportáže se v areálu vystřídala desítka vozidel s několik sty kilogramy jablek či hrušek.

Cesta ovoce do lahve je dlouhá

Ovšem cesta od ovoce až po tekutý nápoj v lahvi není úplně jednoduchá a hlavně je časově náročná. Ovoce se musí zvážit a pečlivě zapsat do smlouvy, kterou zákazník dostane.

Následuje proces kvašení, který při dobré teplotě trvá zhruba dva měsíce. „Na hrušky a jablka máme dvacetitunové nádrže,“ dodala Helena Podaná z Pěstitelské pálenice Libčany. Podle jejích slov je letos nejvíce švestek a hrušek. Jablek není mnoho, ale ta prý přijdou na řadu ještě v říjnu.

Pokud lidé chtějí nějakou namíchanou pálenku z více druhů ovoce, musí si přivézt vlastní kvas.

Kdo přiveze ovoce do pálenice v těchto dnech, hotovou pálenku bude mít zhruba v lednu. Lidé si svoje zboží mohou vyzvednout až do 30. června. Za litr pálenky z vlastního ovoce zaplatí konzument 150 korun.

Vloni se podle Heleny Podané vypálilo pouhých 3800 litrů, ale pokud je dobrá sezona, tak se pálenice v Libčanech zastaví až u deseti tisíc litrů.

Chtěl vypálit řepu

Obecně se dá vypálit všechno, ale podle zákona se může destilovat pouze ovoce. „Přišel k nám pán, který chtěl udělat pálenku z řepy. Museli jsme ho odmítnout. Jeden zákazník chtěl vypálit jahody, ale v malém množství je nemůžeme přijmout. Pokud by měl tři sta litrů kvasu, pak bychom z nich pálenku bez problému udělali,“ vyprávěla Helena Podaná.

A kolik vlastně potřebujete ovoce na litr pálenky? To je různé u každého druhu. Například u švestek je potřeba 8 až 13 kilogramů, u jablek 11 až 16 kilogramů a u hrušek dokonce 13 až 18 kilogramů. Záleží na zralosti ovoce a jeho cukernatosti. Právě z cukru během kvašení vzniká ethanol a oxid uhličitý.

„Všechno je jištěné, takže zákazník nemusí mít starost, že by se něco pokazilo. Jakmile by se objevil problém, automatika proces vypne,“ ubezpečila Helena Podaná.

Možnosti pěstitelské pálenice

Pěstitel si doveze vlastní kvas. Může být přítomen celému procesu pálení nebo se s obsluhou dohodne na termínu vypálení a odběru pálenky. Z důvodu provozu destilačního kotle je však nutné dodat minimálně 200 až 300 litrů kvasu. Je možné, aby se více pěstitelů dohodlo na smíchání kvasů na toto množství.

Další možností je, že si pěstitel doveze čerstvé zralé ovoce. Palírna je vybavena na drcení, lisování a kvašení ovoce. Kvašení probíhá pod odborným dohledem tak, aby kvalita kvasu, a tím i vyráběná pálenka měly co nejlepší jakost a zároveň byla dosažena maximální výtěžnost z dovezeného ovoce. Palírna zpracovává všechny druhy ovoce až do naplnění instalovaných kvasných prostor.

Autor: Jan Pruška

1.10.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První závod autonomních vozů skončil nehodou.
14

V Argentině se jel první závod aut bez řidičů, Skončil nehodou

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Vodojemy v Brně se podobají istanbulské památce, říká znalec podzemí

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Praha - V České republice žijí téměř tři miliony důchodců a jejich počet trvale roste. I na tuto životní etapu by se měl člověk připravit.

AKTUALIZOVÁNO

Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

Zlomky, deskriptivní geometrie, nepřímá úměra a všechny další matematické dovednosti se mají zabydlet v myslích středoškoláků natolik, že bude přirozené z nich skládat maturitu. A to nejen na gymnáziích a lyceích, kde se bude maturita z matematiky poprvé konat povinně na jaře 2021, ale i na středních odborných školách. Tam tato novinka dorazí o rok později, jak v pondělí rozhodla vláda. Výjimku budou mít pouze umělecké, zdravotnické a sociální obory.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies