VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na potraviny ze svého kraje Jihočeši slyší

České Budějovice - Obrovský úspěch a stále větší oblibu si u jihočeských zákazníků získávají regionální potraviny, a to i od menších výrobců.

17.4.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Slávka Petráková

Některé z nich dokonce dokáží soupeřit s výrobky gigantů nadnárodní konkurence. Takovým příkladem jsou třeba ovocné šťávy Viko chelčické Zemcheby nebo nepasterizované pivo Dudák ze strakonického pivovaru. „O regionální potraviny je velký zájem. Máme je samostatně označené a lidi na to slyší. Některé z nich patří mezi naše top položky,“ potvrdil vedoucí supermarketu Terno Milan Kuda.

„Sleduji, odkud zboží pochází. Když nabízejí třeba jablka z Chelčic, vezmu je radši než nějaká italská nebo polská. A taky radši koupím uzeniny z menší místní masny, myslím si, že jsou kvalitnější,“ řekla třiapadesátiletá Marie Pustinová z Českých Budějovic.

Právě českobudějovická Jednota s.d. nabízí i potravinářské výrobky, které se umístily na předních příčkách v soutěži regionálních specialit „Chutná hezky. Jihočesky“. Na pultech Terna se tak nachází dnes již čtyřicítka takovýchto domácích specialit.

„Mezi top položky patří šunka staročeská s medem od firmy Antoni, ovocné dorty z českokrumlovské cukrárny U Sudu, těch jsou čtyři druhy. Velikánský úspěch má med od Antonína Zvánovce a také zelňáky z Pekařství Brloh,“ vyjmenoval nejprodávanější jihočeské dobroty Kuda.

Spolupráci si pochvalují i účastníci soutěže „Chutná hezky. Jihočesky“ – samotní výrobci. „Určitě, zájem narostl, soutěž mi velmi pomohla. Získal jsem nové zákazníky, dokonce za mnou jezdí i lidi z Prahy,“ řekl včelař z Hluboké nad Vltavou Antonín Zvánovec, jehož tmavý med loni získal první cenu v kategorii ostatních výrobků.

„Tmavý med mi už došel, nový bude až v červenci,“ dodal Zvánovec s tím, že s cenou medu půjde možná dolů. Loňský rok byl totiž pro jihočeské včelaře ztrátový; jednak uhynulo velké procento včelstev a jednak byla i špatná snůška. Letošek ale vypadá slibně.

Soutěž „Chutná hezky. Jihočesky“ připravuje letos již třetím rokem Regionální agrární komora (RAK) za podpory Jihočeského kraje. „Největší šanci mají výrobci, jejichž produkce je založena na unikátních a neošizených recepturách, převážně z místních surovin,“ uvedla ředitelka RAK Hana Hricová s tím, že základní podmínkou v soutěži je, aby se produkty zcela vyráběly na území jihočeského regionu. Příjem přihlášek do letošního ročníku soutěže trvá do 20. května.

Autor: Daniela Procházková

17.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krymský Tatar Ruslan Zeytulaev v ruském vězení
4 7

Krymského Tatara odsoudili Rusové k 12 letům vězení

Ilustrační foto.
EXKLUZIVNĚ

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

EXKLUZIVNĚ

Babiš vrací úder, píše poslancům. Bude jim to stačit?

Deník získal dopis, v němž se předseda hnutí ANO a donedávna majitel Agrofertu Andrej Babiš vyjadřuje ke svým finančním transakcím. Dnes ho odešle předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi.

Staronový šéf České televize: Natočíme velký dětský seriál

Navázat na úspěchy Arabely, Pana Tau nebo kultovních Návštěvníků by chtěl Petr Dvořák, který bude šéfovat veřejnoprávní stanici až do roku 2023.

15 miliard korun pro vysoké školy. Z evropských dotací

Zhruba 15 miliard korun dostanou vysoké školy z evropských dotací v rámci takzvané čtyřvýzvy, kterou loni v únoru vyhlásilo ministerstvo školství. Peníze mají posílit rozvoj vysokých škol a zvýšit kvalitu jejich výzkumu. Z více než 300 žádostí o podporu bylo 239 úspěšných. Školy požadovaly celkem 26,5 miliardy korun. 

DOTYK.CZ

Hašek vysvětluje Bubníka: každý autor má svůj rukopis

Bývalý brankář a současný podnikatel Dominik Hašek obhajoval na facebookových stránkách svého nápoje Smarty Drink reklamu s nekrologem Augustina Bubníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies