V uplynulé sezoně Hochficht navštívilo zhruba 90.000 českých lyžařů, řekl Martin Řezáč ze společnosti Lipno Marketing. Česká expanze na Hochficht podle něj navíc znamená významný nárůst turistického ruchu v zimních měsících v okolí lipenské přehrady.

Lidé prý totiž často tráví několikadenní pobyty právě v penzionech v Horní Plané, Nové Peci a v okolí a odtud jezdí na sjezdovky do Hochfichtu. "Je vidět, že o takovou formu dovolené je ze strany českých lyžařů velký zájem. Profituje z toho nejen Hochficht, ale také provozovatelé ubytovacích a stravovacích zařízení kolem Lipna," uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Čechy do Hochfichtu láká především velikost areálu. Lidé mohou využít více než 20 kilometrů sjezdovek. Největší jihočeské lyžařské středisko - Skiareál Lipno - nabízí lidem osm kilometrů sjezdovek. "Navíc na Hochfichtu většinou u žádného vleku nebo lanovky nezdržují návštěvníky fronty," řekl Řezáč.

Letošní sezona na Hochfichtu trvala 122 dní. Začala na přelomu listopadu a prosince a skončila až o velikonočním víkendu. Podle statistik letos sjezdovky v areálu navštívilo přes 250.000 lyžařů, což je meziročně o tři procenta více. "Jsme nesmírně hrdí na to, že více než třetinu návštěvníků tvoří lidé z Česka," řekl obchodní ředitel Hochfichtu Gerald Paschinger.