Velké obchodní potravinářské řetězce využijí zákonné omezení a zavřou na Štědrý den v poledne. V předvánočním období prodlouží otevírací dobu do noci. „Oba vánoční svátky, 25. i 26. prosince, pak bude zavřeno. To se týká všech obchodů Albert a u žádné z prodejen nebude využita zákonem povolená výjimka," uvedla mluvčí Alberta Barbora Vanko.

Obchodní centra budou mít na Štědrý den otevřeno různě. „Dne 24. prosince budou mít všechny obchodní jednotky otevřeno do 12.00, s výjimkou fitness (do 13.00) a kina - promítání končí v 17.00," uvedla Barbora Vobořilová z Metropole Zličín.

Zavřené zůstanou i obchodní domy s nábytkem 

Na druhý svátek vánoční OC nechá obchody zavřené, otevřeno ale budou mít některé restaurace a kavárny. Naopak pražské obchodní centrum Palladium zůstane otevřené na Štědrý den až do 17 hodin. Loni byla většina nákupních center otevřená do 14 či 15 hodin.

Hračkářství Hamleys v centru Prahy zůstane na Štědrý den zavřené. „Hlavním důvodem je skutečnost, že chceme, aby si naši zaměstnanci odpočinuli po hektickém předvánočním období," řekl ředitel Hamleys Pavel Čmelík. Zavřené zůstanou 24. prosince i obchodní domy s nábytkem IKEA a Kika.

Alza nechá otevřenou pražskou prodejnu 

Také outletové centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku na Štědrý den letos poprvé neotevře. „Letos bychom mohli otevřít na 24. prosince všechny obchody v centru jen na dvě hodiny dopoledne. Pro naše zákazníky by to bylo nekomfortní," uvedl ředitel centra Jan Procházka.

Největší český e-shop Alza.cz nechá na druhý svátek vánoční otevřenou hlavní pražskou prodejnu pro výdej zboží či řešení reklamací. „Stojíme si za tím, že otevřením našeho centrálního showroomu v Praze - Holešovicích ve státní svátek 26. prosince neporušujeme zákon," řekl ředitel marketingu Alza.cz Karel Kučera.

Zákaz se nevztahuje např. na lékárny 

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12.00 hodin.

Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.