VYBERTE SI REGION

Na vinici konečně přišel mráz, ledové hrozny mohly do lisu

Třebíčsko - V neděli večer panovaly teploty kolem nuly. Až postupem noci začaly padat, aby nad ránem klesla rtuť k mínus sedmi stupňům Celsia. Srdce vinaře v tu chvíli zaplesalo. Ledové víno z podsádecké vinice se včera podařilo sklidit.

14.1.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií
Ledově tvrdé hrozny z podsádeckých vinic sklízeli naposledy v roce 2014.

Ledově tvrdé hrozny z podsádeckých vinic sklízeli naposledy v roce 2014.Foto: Deník/ Kamil Černý

Ještě v posledních hodinách uplynulého víkendu se ale příznivé podmínky předpokládat nedaly. „Až ve tři ráno bylo mínus čtyři a půl stupně, a to už vypadalo slibně," řekl majitel vinařství pod hradem Sádek Lubomír Lampíř.

Zkontaktoval proto zaměstnance, aby si do práce pospíšili, obtelefonoval také několik brigádníků, zda by si na ranní mrazivou práci nenašli čas. Mezi desítkou sběračů se pohyboval také Bořivoj Hrůza z nedalekých Kojetic. „Občas sem chodíme na brigády. Někdo je z Čáslavic, další z Lesonic. Uklízíme větve po stříhání nebo sbíráme víno, dnes třeba to ledové," podotkl.

První stříhání zahradnických nůžek a padání ledových hroznů do připravených nádob se na Sádku začalo ozývat už krátce po šesté hodině ranní. „Musíme pracovat rychle, nemáme čas," mínil Lampíř s pohledem na slunce, které se po sedmé hodině začalo do viničního svahu opírat. „Lepší by bylo, kdyby se zatáhlo," poznamenal.

Také on se chopil nůžek, aby jedno z nejvzácnějších vín mohl vyrobit. Z celkových pěti hektarů svých vinic si právě pro to ledové vyhradil na 1200 keřů odrůdy Sauvignon. „Takhle by to mělo vypadat, jako kámen," vysvětloval Lampíř, jaké bobule jsou na výrobu ledového vína nejlepší.

Mrazivá práce

Vstávat dříve do zaměstnání musel se svými spolupracovníky i Michal Zikmund. Na teplotu sedm stupňů pod bodem mrazu si nestěžoval. „Člověk se hýbe, zima tak moc není," řekl s tím, že o plánovaném sběru se dozvěděl kolem šesté hodiny ráno. „Jsme rádi, že to letos vyšlo alespoň takhle. Loni nebylo ledové víno žádné," připomněl.

S příchodem zimy vyhlížel požadovaný mráz také Lubomír Lampíř. I přes dosavadní nadprůměrně vysoké teploty byl ale v tomto týdnu odhodlán hrozny posbírat, ať už by počasí bylo jakékoli.

„Hrozny by bylo možné posbírat na klasický pozdní sběr nebo výběr. Lepší ale je, když nám takhle pořádně přituhlo," pochvaloval si.

Trsy hroznů zamířily po sběru co nejrychleji přímo do lisu. V cukernatosti dosáhly podle Lampíře slušných osmadvaceti stupňů. „Ledová vína jsou vysoce sladká, vyznačují se mohutností, vysokým extraktem a vůní akátového medu s náznakem chlebovinky. Vhodná jsou ke sladkým pokrmům," doplnil majitel sádecké vinice.

Autor: Kamil Černý

14.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies