VYBERTE SI REGION

Nádražka kvůli EET končí. Další bojují

Praha /FOTOGALERIE/ - Oblíbený podnik v Bubenči kvůli elektronické evidenci tržeb zavřel. Ostatní tradiční nádražky s administrativní zátěží zápasí.

2.12.2016 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií
Nádražní restaurace Bubeneč.

Nádražní restaurace Bubeneč.Foto: DENÍK/ Dimír Šťastný

Dříve si zde cestující krátili dlouhé čekání na vlak. Dnes jsou hospody u vlakových nádraží vyhledávány spíše lidmi z okolí. Zůstává v nich ale specifická atmosféra, kdy má člověk pocit, jako by se zastavil čas.

A s cenami to tady bývá podobné: za pivo a párek dá zákazník tolik, jako jinde před dvaceti lety. Otázkou tedy je, jak na svébytné podniky dolehne elektronická evidence tržeb.

Druhá krize přišla až nyní 

S tradiční restaurací Na Nádraží v Bubenči v Praze 6 to bylo nahnuté už v srpnu roku 2014. Tehdy tam naposledy zastavil vlak. Zastávka se přesunula o kus dál do Podbaby a lidé tudy přestali procházet na autobus.

Podnik tehdy podrželi místní, kteří na něj nezanevřeli. Na hranici výdělečnosti se provozovatelé drželi i kvůli pořádání občasných koncertů. Druhá krize přišla až nyní. Aby pohostinství nemuselo nově instalovat registrační pokladnu, raději skončilo nadobro.

Číšníky vydání účtenek zpomaluje 

Jinde zavírat sice nechtějí, obtíže v první den provozu ale hlásí. V restauraci U Hostivařského nádraží v Praze 10 si vše potřebné zařídili v předstihu. Radost ze zavedení EET ale nemají.

„Právě teď začínáme vydávat obědy a vyjet jednu účtenku trvá dlouho. Číšníky to velice zpomaluje," vysvětlila včera před polednem zaměstnankyně Jana Menšíková.

V Oáze registrační pokladna funguje 

Podle ní se ukáže až na konci měsíce, jak se zavedení EET dotklo restaurace po finanční stránce. „Já to budu moci hodnotit jen podle toho, kolik mi zbude na spropitném," krčí rameny Menšíková.

Přímo v sousedství vestibulu Smíchovského nádraží stojí restaurace Oáza. Také tam už registrační pokladna funguje. Právě v době oběda má obsluha ale co dělat, aby všechno zvládla.

Mezi Pražany je Nádražní restaurace Bráník vyhlášená

„Bojujeme s tím, máme to tady první den, ale bojovat se musí," říká jeden ze zaměstnanců Oázy s tím, že majitel o uzavření podniku kvůli EET neuvažoval. Mezi Pražany vyhlášená Nádražní restaurace Braník v Praze 4 také zavedla do ostrého provozu systém elektronické evidence tržeb až ve čtvrtek a s novinkou zde mají plno starostí.

„Nyní je to katastrofální, ale určitě se s tím naučíme," říká za podnik paní Vosátková. Podle vyjádření Restaurace Dejvické nádraží je pak hlavní problém v novém opatření, že zdržuje při obsluze hostů. Že by kvůli tomu podnik zavřeli, ale prý nikdy neuvažovali.

Čtěte také: Kavárna založená skupinou Ztohoven bojkotuje EET

Autor: Matěj Ludvík

2.12.2016 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

Hlavní třídy se zcela promění, Praha dá na jejich obnovu miliardu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Během dvou let se velké třídy v metropoli zcela promění. Začnou rekonstrukce čtyř ulic, které dostanou úplně novou podobu. Vše vyjde na více než miliardu korun.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies