„Hlavním důvodem růstu je nedostatek obchodních prostor v lukrativních zónách. K růstu přispívá i zvyšující se počet turistů, který podporuje tržní vývoj," uvedl Tomáš Beránek, vedoucí oddělení CBRE, které sleduje vývoj nájemného v obchodech na hlavních nákupních třídách velkých měst. Druhá nejdražší ulice v Praze je podle CBRE ulice Na Příkopě s průměrným měsíčním nájmem 5800 Kč za metr čtvereční.

Některé projekty projdou rekonstrukcí 

Letos Beránek očekává vysokou aktivitu a příchod nových značek. „Tuto aktivitu podporuje i expanze Centra Chodov. To znamená, že noví maloobchodníci, kteří do tohoto centra přijdou, budou chtít otevřít také obchod na pražské "high street".

Rovněž bude otevřen obchod značky Foot Locker na Václavském náměstí, který bude její středoevropskou vlajkovou lodí," doplnil Beránek. Některé projekty podle něj projdou rekonstrukcí, příkladem je Palác ARA na rohu Jungmannova náměstí.

Kde je nejdražší nájemné

Nejdražší je podle CBRE horní část Páté avenue v New Yorku, kde je nájemné zhruba 15krát vyšší než v Pařížké ulici. Následují hongkongská Russell Street, New Bond Street v Londýně a pařížská Champs Élysées.

Čtěte také: Zklidní se centrum v noci? Auta zastaví sloupky