VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Národním mistrem v čepování piva Gambrinus je výčepní z Prahy

Plzeň - Výčepní z Prahy Jan Kropáč se dnes v Plzni stal prvním vítězem národního finále soutěže v čepování plzeňského piva Gambrinus Mistr výčepní 2014. Soutěž zatím asi osm let organizoval na národní i mezinárodní úrovni plzeňský pivovar pro svou vlajkovou značku Pilsner Urquell, nyní se pořádá národní kolo i v čepování a péči o Gambrinus.

12.3.2014 1
SDÍLEJ:

Pražský výčepní Jan Kropáč.Foto: ČTK

Cílem soutěží, jejichž úroveň podle Vladimíra Juriny z plzeňského pivovaru každoročně roste, je ještě víc povznést gastronomii a úroveň čepování a podávání piva.

Osmi regionálních kol soutěže v čepování piva Gambrinus se účastnilo několik stovek výčepních z celé země, na finálové klání do Plzně přijelo 24 nejlepších soutěžících, včetně jedné ženy. Nejzkušenější výčepní čepoval pivo už 29 let, nejmladšímu účastníkovi bylo 19 let. Všichni finalisté absolvovali písemný a senzorický test a praktickou zkoušku.

Šikovné ruce nutností

"Nutná podmínka pro úspěch v soutěži, ale ne postačující, jsou šikovné ruce výčepního, aby pivo načepoval tak, jak má. Musí znát něco o pivovaru, o pivu, o hospodě, něco z historie pivovarnictví," popsal nároky na soutěžící obchodní sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. Ve finále se dnes soutěžilo v čepování nepasterovaného piva a prémiové dvanáctky Gambrinus. "My preferujeme, aby premium byl načepovaný nadvakrát, nejdřív se nechá zhoustnout pěna. Naopak u nepasterovaného chceme, aby pivo bylo nejsvěžejší, takže tam se musí načepovat na hladinku najednou, a to je dost kumšt," řekl sládek.

"Plzeňské pivo čepuji v Praze 15 let, v naší restauraci za jednu směnu načepuji až 400 piv," řekl Kropáč ČTK. Za jednu z nejdůležitějších věcí při své práci považuje péči o sklo. "Aby sklenice byla studená, vymytá vodou, aby to bylo ochlazené, aby pivo dostalo správnou teplotu a k zákazníkovi se dostalo tak, jak má," uvedl vítěz soutěže. Na druhém místě skončil Aleš Bleha z restaurace ve středočeské obci Předboj a třetí Pavel Toman z Ústí nad Orlicí.

Autor: ČTK

12.3.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Řezání nosorožčích rohů
4

Obchod se zvířecími rohy vynáší víc než ten s kokainem

Různě zdobené účtenky Andreje Babiše neznepokojují. Považuje je za výraz české lidové tvořivosti.
4

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

AKTUALIZOVÁNO

Nejlepší poločas v historii ČR! Fotbalisté zničili San Marino šesti góly

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Povinné vítězství vyšperkované šesti góly. Čeští fotbalisté pod vedením trenéra Karla Jarolíma potvrdili roli favorita a na půdě San Marina zvítězili vysoko 6:0. V pátém duelu kvalifikace mistrovství světa si tak připsali druhou výhru. V Serravalle dokonce odehráli nejlepší půli v historii, fotbalovému trpaslíkovi vystřelili do pauzy pět branek.

Pohledem Vojtěcha Žižky: Na rozhodčí nesahat

„My nesmíme ani naznačovat," říká Smrtka v jedné z cimrmanovských her a výhrůžně u toho brousí kosu. Chmurný žnec by mohl z fleku pracovat ve vedení hokejové extraligy. Ani v ní se totiž nesmí naznačovat. Jinak přilétne pokuta.

Stávka řidičů. Odbory: Bude! Dopravci: Není k tomu důvod

Odborový svaz dopravy oznámil, že na některý den vyhlásí celostátní stávku řidičů autobusů, kteří jezdí na regionálních linkách. Tři největší dopravní společnosti, které zajišťují drtivé množství autobusových regionálních linek na Vysočině, ale tvrdí, že řidiči v kraji nemají ke stávce důvod.

Ostrava je u filmařů stále oblíbenější. Město láká domácí i zahraniční tvůrce

/FOTOGALERIE/ Nejenom architektonické skvosty Prahy nebo malebná jihočeská krajina či moravské vinice, ale také město Ostrava jako atraktivní lokalita láká domácí i zahraniční filmaře při natáčení filmů i televizních seriálů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies