Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Naše kakao je nejlepší, tvrdí Peruánci

Lima - Vstupu do salonu čokolády, který je přehlídkou nejkvalitnějších výrobků z kakaa, vévodí ohromná maketa Machu Picchu vyrobená z čokolády. Salon se koná v Limě do 10. července a kromě jiného má naučit Peruánce holdovat čokoládě.

7.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/AP

Každý z nich jí sní v průměru za rok jenom 600 gramů, což je ve srovnání se sedmi kilogramy připadajícími na Francouze nebo dokonce 12 kilogramy na Švýcary zanedbatelné množství. Přitom to nejkvalitnější kakao prý se pěstuje právě v Peru, píše agentura AFP.

Tak jako UNESCO zařadilo Velkou horu - Machu Picchu - na seznam světového kulturního dědictví, zařadila vláda letos peruánské kakao k dědictví státu.

"Peruánské kakao je geneticky nejbohatší. Šest z osmi existujících druhů kakaovníku roste v Peru," řekl na tiskové konferenci v Limě Rolando Herrera ze sdružení producentů kakaa.

Salon kakaa a čokolády se koná v Limě už potřetí, letos v důstojném prostředí koloniální budovy. V Latinské Americe jde o mimořádný podnik, mezi účastníky jsou nejen místní výrobci, ale také hlavní zahraniční odběratelé. Mezi nimi USA a několik zemí z Evropy. Přijeli rovněž vyhlášení cukráři specializovaní na čokoládu.
"Peru nikdy nebude zásadním producentem kakaa, co do objemu, ale kakao z Peru je jedno z nejkvalitnějších," řekl Herrera. Mezi státy, které dodávají na trh chemicky nijak neošetřované kakao, patří Peru na druhé místo.

Na salonu se představují producenti z 12 peruánských oblastí s odlišnými klimatickými podmínkami. Z 56.000 tun, které se v Peru ročně vyprodukují, padá 26.000 tun na San Martín na severu státu. Zhruba 90 procent národní produkce je prodáno na export, a to zejména do Belgie, Kolumbie, Itálie a USA. Kakao zemi ročně přinese 120 milionů dolarů.

Eddy De la Rosa je z Kalifornie a specializuje se na dovoz biopotravin. Zájem o peruánské kakao prý mezi Američany neustále roste kvůli jeho "lahodné ovocné příchuti".

Pro drobné zemědělce, kteří sázejí na pěstování koky, je kakao vítanou alternativou. Herrera se domnívá, že by vláda prezidenta Ollanta Humaly měla těmto pěstitelům pomoci. "Je třeba, aby vsadili na kakao a nahradili jím koku," řekl.

Výrobci, kteří mají na salónu k dispozici 65 stánků, návštěvníky lákají ochutnávkami. Patricia Delgadová nedávno otevřela obchod s čokoládou v luxusní limské čtvrti a přiznává, že Peru nemá žádnou kulturu, co se čokolády týče. "Lidé jedí uměle ochucené sladkosti, které čokoládu jenom připomínají. Jsou to výrobky s umělými barvivy i chutěmi," ujišťuje od svého pultu, na němž nabízí nekonečnou přehlídku hnědých koláčků a čokoládových bonbonů jemné chuti kombinující tropické ovoce, merlík a sladké brambory.

Organizátoři doufají, že na letošní salon najde cestu 25.000 návštěvníků. Na závěr přehlídky budou odměněni finalisté soutěže nejúspěšnějších výrobků, které mají upozornit na světovou kvalitu peruánského kakaa.

Autor: ČTK

7.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
9

Další napětí mezi Íránem a USA? Írán úspěšně otestoval novou balistickou střelu

Sklizeň švestek. Ilustrační foto.
14

Švestky z městské zahrádky. Ze stromů lze ovoce česat zdarma

Petr Fiala: Vyčistíme právní džungli, ve které se už nikdo nevyzná

Převzal finančně rozvrácenou stranu s mizernou pověstí, na níž se podepsali jak regionální kmotři, tak expremiérova milenka Jana Nagyová. ODS před posledními volbami nebyla v dobré kondici, a pokud je nyní opět nejsilnějším hráčem v pravicové části kolbiště, má na tom velkou zásluhu emeritní rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala, který v roli předsedy vrátil občanským demokratům serióznost a hlavně ideovou náplň.

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Poledne co poledne otevřel modrou krabičku a vyndal z ní housku. Vždy se dvěma plátky stejného salámu a okurkou. Banální historka o spolužákovi z mých středoškolských let v Německu jako by do jisté míry symbolizovala nedělní volby. Proč ochutnávat něco jiného, když osvědčené šmakuje?

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Prohraná sázka fotbalového fanouška: Z Žižkova pěšky až do Pardubic

Na fotbalový zápas na hřišti soupeře fanoušci většinou cestují auty, vlaky nebo autobusy. Může se ale stát, že se jeden z fanoušků vsadí s hráčem svého klubu… A prohraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení