"Není to žádné vyvolávání paniky, když se domníváme, že rozpad měnové unie by vyvolal větší šok než krize (po pádu investiční banky) Lehman Brothers," varoval Heise. S případným znovuzavedením marky očekává zvýšení cen o 15 až 20 procent, což by zdražilo i německé výrobky v zahraničí. "To by s sebou přineslo během jednoho roku ztráty exportu až o 20 procent," domnívá se vedoucí ekonom největší evropské pojišťovny.

Němci by se podle něj museli připravit na to, že přijdou o podstatnou část svého současného blahobytu a že ubudou pracovní místa. Do čtyř až pěti let po případném rozpadu eurozóny Heise předpokládá pokles produkce německého hospodářství až o 25 procent.

Německo by podle něj nezůstalo ušetřeno ani konjunkturní a bankovní krize, která by podle očekávání v důsledku konce eura zasáhla evropské země. "Do dvou let po znovuzavedení marky je proto třeba počítat s kumulovaným poklesem hospodářského růstu zhruba o 15 procent," tvrdí Heise. Stará měna by pak podle něj představovala zátěž pro německý export i ekonomiku jako celek také v následujících letech.

Varování Allianz před návratem k marce přišlo v době, kdy kvůli pokračující dluhové krizi v eurozóně po něm volá stále více Němců. Podle posledního průzkumu z počátku června chce staré platidlo zpět 55 procent obyvatel Spolkové republiky, což je o devět procentních bodů víc než na podzim. Skoro tři čtvrtiny Němců jsou nicméně přesvědčeny, že euro nynější krizi přežije a bude existovat ještě minimálně několik let.