Vláda ve čtvrtek na mimořádném jednání schválila návrh novely zákona o DPH, která ruší ustanovení ohledně zdanění zaměstnaneckých benefitů. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Jan Fischer. Tento krok požadovaly odbory. Vláda požádala sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze, tedy rychlejší projednání návrhu, a jeho projednání 2. a 3. března. Vláda zároveň vyzvala odbory, aby pondělní stávku kvůli zdanění benefitů odvolaly a vyčkaly na rozhodnutí poslanců. Po večerním setkání s Fischerem se odbory rozhodly svolat na pátek ráno koalici dopravních odborů, která přijme konečné rozhodnutí o pondělní stávce.

"Premiér se dnes večer sešel s představiteli dopravních odborových svazů a informoval je o výsledku dnešního mimořádného zasedání vlády. Odboráři reagovali s tím, že postoj vlády vnímají jako jednoznačně pozitivní signál. Ministerského předsedu zároveň informovali, že zítra ráno svolají koalici dopravních odborů, která přijme konečné rozhodnutí o pondělní stávce," sdělil ČTK po večerním jednání mluvčí vlády Roman Prorok.

Schůzky se zúčastnil předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík, prezident Federace strojvůdců České republiky Jindřich Hlas, předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša, předseda Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy Jan Rejský, tajemník Asociace samostatných odborů Martin Vavrečka a další. Koalici dopravních odborů tvoří celkem 18 subjektů, dodal Prorok.

Pozitivní signál

Pomajbík ČTK po večerní schůzce s premiérem řekl, že odboráři krok kabinetu vnímají jako pozitivní signál, který by mohl zahájit řešení problému zdanění zaměstnaneckých benefitů. Odboráři zároveň premiérovi sdělili, že v současné době nejsou vybaveni mandátem, aby ho informovali o tom, zda stávka v pondělí bude nebo ne. "V pátek svoláváme koalici dopravních odborových svazů, aby situaci posoudila," uvedl Pomajbík s tím, že premiéra budou o výsledku jednání informovat. Odhadl, že jednání by mělo skončit kolem poledne.

Odborový předák Jaromír Dušek přitom předtím ČTK v reakci na premiérovo vystoupení na tiskové konferenci po jednání vlády potvrdil, že prohlášení pondělní stávku neodvrátí. Zároveň ale uvedl, že pro odbory je to velmi pozitivní zpráva. Rozhodně to však není garance, že ustanovení o benefitech bude zrušené, doplnil. Podle něj by krok kabinetu mohl zabránit zhoršení stavu a eskalaci problému.

Fischer na tiskové konferenci zároveň upozornil, že před dvěma týdny se odbory, poslanci, premiér a ministr financí dohodli, že zákon se změní formou poslaneckého návrhu. "Stav v poslanecké sněmovně, který odbory považují za patový, však způsobuje, že reálně není možné tuto dohodu naplnit," uvedl premiér.

Odboráři chtěli návrh od vlády

Pozměňovací návrh ve čtvrtek předložili sociální demokraté jako přílepek k vládní novele zákona o veřejných zakázkách, kterou sněmovna odeslala do závěrečného čtení. Odboráři ale reagovali, že předložení poslaneckého návrhu změny zákona žádný problém nevyřeší. Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša poté prohlásil, že odboráři chtějí, aby návrh na nižší zdanění zaměstnaneckých výhod podala vláda.

Asociace krajů ČR ve čtvrtek ČTK sdělila, že podvečerní rozhodnutí úřednické vlády Jana Fischera předložit v legislativní nouzi novelu zákona o DPH, která řeší problematiku zdanění zaměstnaneckých výhod, oceňuje. "Připomínáme, že odpovědnost za nynější vyhrocenou situaci nesou především lídři ODS Mirek Topolánek a TOP 09 Miroslav Kalousek. Věříme, že sněmovna i Senát projednají a schválí vládní předlohu v co nejkratších možných lhůtách a vyzýváme prezidenta republiky Václava Klause, aby pak bezodkladně schválený zákon podepsal a přispěl tak ke zklidnění situace," uvedl předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Asociace respektuje oprávněnost požadavků odborářů a obrací se na ně s tím, aby důkladně zvážili formu i rozsah případných protestních akcí.

Železnice by stávkou byla postižena nejvíce. Dráhy už oznámily, že stávka by v pondělí v době 4:00 až 9:00 zastavila přes 1000 vlaků a postihla zhruba 200.000 pasažérů.

Dopravní odbory stávkou pohrozily 5. února, definitivní termín stanovily počátkem tohoto týdne na pondělní ráno. Dopraváci se obávají o osud zaměstnaneckých výhod, které se mají podle novely zákona platné od ledna danit vyšší daní z přidané hodnoty. Jde třeba o režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace.

Daň se nově vypočítává z ceny běžné na trhu a nikoliv zvýhodněné zaměstnanecké. Vláda se chce dnes schváleným návrhem vrátit k loňskému stavu a sněmovna by návrh mohla projednat ve zrychleném řízení. Podporu návrhu vyjadřuje především levice, ODS označila postup odborů za vydírání. Dopravní odbory mají podporu i ostatních svazů, protest schvalují například kováci jako největší odborová organizace v České republice nebo odbory České televize.

Čtěte také: V pondělí ráno ochromí dopravu v Česku stávka