Česká leasingová a finanční asociace je zájmovým sdružením nebankovních společností a vzhledem k úctyhodnému počtu členů – v současnosti 61 – jsou její zprávy vždy zajímavým barometrem nálad spotřebitelů. A v širším smyslu i stavu ekonomiky: Ať už jde o výdaje domácností, úvěry pro podnikatele, leasing, či factoring.

Přísnější kritéria

V roce 2010 poskytly členské společnosti této asociace souhrnně, tedy všemi uvedenými formami, zákazníkům zhruba 199,5 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o zvýšení o 4,5 procenta.

Avšak zatímco například leasing movitých věcí zaznamenal růst o 4,8 procenta, úvěry podnikatelům o 1,1 procenta a factoring o 12,2 procenta, objem spotřebitelských úvěrů se snížil až o 7,5 procenta.

Navíc – jak říká Jiří Matula, předseda představenstva zmíněné asociace – nebankovní finanční společnosti uplatňovaly v minulém roce obezřetnější kritéria při poskytování služeb než v letech předchozích. Týká se to jak hodnocení jednotlivých zákazníků, tak financovaných služeb či předmětů, anebo komodit.

Leasing a auta

Členské společnosti asociace financovaly v roce 2010 prostřednictvím leasingu stroje, zařízení a dopravní prostředky v souhrnu pořizovacích cen za 47 miliard korun bez daně z přidané hodnoty. Protože podíl členských společností ČLFA na českém trhu je v této oblasti až 97 procent, lze dovodit, že v České republice byly loni touto formou financovány stroje, zařízení a dopravní prostředky za více než 48,4 miliardy korun.

V leasingu movitých věcí nadále převládá leasing silničních vozidel. Podíl nových aut na celkovém leasingu osobních vozů dosáhl přitom 80,6 procenta, když členské společnosti asociace uzavřely v loňském roce 49 009 smluv o leasingu strojů, zařízení a dopravních prostředků, z toho 27 135 o finančním a 21 874 smluv o operativ­ním leasingu.

Kromě toho bylo v roce 2010 nově poskytnuto 1391 vozidel do správy vozových parků zajišťované členy asociace.

Průměrná pořizovací cena movité věci financované leasingem se loni zvýšila a dosáhla 959 000 korun. Potvrdilo se, že podnikatelské úvěry jsou pro firmy stále atraktivnější. Podnikatelům poskytly členské společnosti asociace celkem 64 216 úvěrů či smluv o prodeji na splátky, z toho 61 na nemovitosti, což je o 2944 více než v roce 2009.

Factoringové služby

V loňském roce poskytly členské společnosti asociace podnikatelům úvěry a jiné finanční produkty v celkové výši 27,3 miliardy korun (mimo leasingu a financování skladových zásob). Podle odhadu Jiřího Matuly se zájem o podnikatelské úvěry udrží na vysoké úrovni i letos.
S tím by měla korespondovat i předpokládaná rostoucí obliba factoringových služeb. Jejich objem se po značném poklesu v roce 2009 loni zvýšil o 12,2 procenta. Celková hodnota factoringových služeb na českém trhu dosáhla loni 111,9 miliardy korun, z čehož na členy České leasingové a finanční asociace připadlo 91,2 miliardy korun.

Občané a krize

Podle citované výroční zprávy maloobchodní tržby vzrostly v roce 2010 o jedno procento a členské společnosti asociace poskytly občanům úvěry pro osobní potřebu ve výši 38 miliard korun.

To představuje meziroční snížení o 7,5 procenta, když členové asociace uzavřeli loni celkem 1 071 155 smluv týkajících se spotřebitelských úvěrů.

Čtěte také: Factoring nemusí znamenat více papírování