Z celkového objemu se zhruba jen 20 procent sóji zpracuje na olej. To znamená, že ceny sójových bobů mají tendenci se odvíjet podle nabídky a poptávky po krmných plodinách, jako kukuřice a pšenice. Vysoké zásoby a hojná úroda sójových bobů a obilí mají silný dopad na trh.

Nicméně nárůst cen palmového oleje v Kuala Lumpuru z jeho loňského srpnového minima o 45 procent povzbudil i trh se sójovým olejem a následně se sójovými boby. Od počátku letošního roku ceny sójového oleje stouply o deset procent a sójových bobů o čtyři procenta.

Pokles produkce

Ceny palmového oleje se začaly zvyšovat, protože jeho produkci ve dvou předních producentských zemích, Indonésii a Malajsii, negativně zasáhlo loňské sucho. Lednová produkce v Malajsii, která je světovou dvojkou v produkci palmového oleje, se meziměsíčně snížila o 19 procent na 1,13 milionu tun, nejníže za 11 měsíců. Pokud budeme hodnotit pouze lednovou produkci, bylo to dokonce nejméně za čtyři roky. Analytik Dorab Mistry odhaduje, že produkce v Indonésii a Malajsii letos klesne o zhruba čtyři procenta.

Napjatost na trhu s palmovým olejem přiměla dovozce přejít na levnější alternativy. Například objem dovozu palmového oleje do Indie, která patří k jeho největším konzumentům, za poslední čtyři roky vzrostl o 25 procent, avšak v případě sójového oleje stoupl čtyřnásobně.

Indonésii i Malajsii zasáhly v minulých týdnech srážky a mnoho analytiků tak věří, že produkce palmového oleje od poloviny roku oživí, což bude mít dopad i na ceny. Analytik Rabobank Stefan Vogel věří, že současný růst cen sójového oleje je přehnaný. Nicméně dokud se produkce nezvýší, což by mohlo být od července, budou ceny zřejmě dále růst. Mistry očekává zvýšení nejméně o dalších deset až 15 procent.

Úroda v Argentině a Brazílii

Otázkou zůstává, jak dlouho potáhnou ceny palmového oleje ceny sójových bobů. V Argentině a Brazílii je nyní v plném proudu sklizeň sójových bobů a vysoký vývoz by mohl začít brzdit letošní růst. "Úroda je obrovská, měny jsou slabé a vývoz je velmi, velmi silný," dodává Vogel. Zásoby sójových bobů a sójové moučky jsou navíc na rekordních úrovních.